Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Nova i important advertència dels científics sobre la transmissió del coronavirus

Els virus als aerosols poden romandre suspesos a l'aire diverses hores

La inhalació de coronavirus representa una via principal en la transmissió de la Covid-19. Aquest és el missatge amb què un grup d'experts nord-americans pretén dissipar els dubtes sobre aquesta forma de difusió del coronavirus.

Des de l'inici de la pandèmia, hi va haver unanimitat en què la Covid-19 es transmetia a través de les gotes grans de saliva que s'expulsaven pel fet de tossir o esternudar. No obstant això, la possibilitat que aquest coronavirus es propagués per aerosols ha suposat un punt controvertit en la difusió d'aquesta malaltia. Ara, aquests científics de diverses universitats nord-americanes volen dissipar els dubtes sobre aquesta via de contagi.

Transmissió per gotes menors

Acceptar que el virus es propaga a través d'aerosols no és una cosa menor. Les diferències en el comportament de les gotes segons la seva grandària, com l'abast i el temps que romanen suspeses en l'aire, poden portar a noves mesures de protecció i hàbits diferents per evitar el contagi.

«Els virus continguts a les gotes més grans típicament cauen a terra en qüestió de segons i a uns dos metres de la font de propagació, i poden ser projectats com petits perdigons als individus pròxims. A causa del seu escàs radi d'abast, la distància física redueix l'exposició», subratlla la carta publicada a la revista 'Science', signada per aquest grup de científics de diverses universitats nord-americanes.

Aquests experts, expliquen que els virus als aerosols poden romandre suspesos en l'aire diverses hores, com al fum i ser inhalats.

A més, estan «altament concentrats» prop d'una persona contagiada, de manera que poden infectar més fàcilment als que es troben en les proximitats. I no només aixó, sinó que també poden viatjar més de dos metres i acumular-se en habitacions mal ventilades, el que pot provocar esdeveniments de «superdifusió».

Així mateix, els pacients de Covid-19, inclosos els que no presenten símptomes, escupen milers d'aerosols carregats de virus i moltes menys gotes de major grandària al parlar o en respirar, abunda el document. Per tot això, és més probable que el contagi es produeixi a través dels primers que dels segons, així que caldrà revisar els mètodes de protecció.

«A més de l'obligació de portar màscara, el distanciament social i els esforços per extremar la higiene, urgim a les autoritats de la salut pública a afegir una guia clara sobre la importància de traslladar les activitats a l'exterior, millorar la qualitat de l'aire als interiors amb ventilació i filtrat i incrementar la protecció per a treballadors d'alt risc», subratllen.

Els autors d'aquesta missiva proposen buscar un consens en la polèmica sobre la transmissió per aerosols i assenyalen la «necessitat urgent d'harmonitzar els debats sobre les maneres de transmissió dels virus en totes les disciplines, per a garantir estratègies de control més eficaces i proporcionar una orientació clara i coherent al públic».

És important ser conscients d'aquesta via de transmissió «per centrar els esforços en mantenir l'aire net i proporcionar guies sobre com evitar condicions de risc en interiors», recalca Kimberly Prather, de la Universitat de Califòrnia a San Diego i autora principal de la carta.

A la mateixa línia s'ha pronunciat la coautora, Linsey Marr, professora al Vigini Tech que ha assegurat que és molt important que la gent faci servir la mascareta en tot moment, no només quan no es pugui guardar la distància de seguretat.