Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home sorprès davant de logotips de bancs com CaixaBank, BBVA i Santander.

Màxima preocupació a Santander, BBVA i CaixaBank: les queixes no es fan esperar

Els principals bancs reben males notícies i els clients es posen en el pitjor davant de les possibles conseqüències

El recent anunci de la reforma fiscal aprovada pel Congrés ha posat en alerta el Banco Santander, BBVA i CaixaBank. Aquestes tres grans entitats financeres són les principals afectades pel nou disseny del gravamen temporal a la banca. Un impost que ja havia generat polèmica des de la seva introducció i que ara, amb un esquema progressiu, eleva la pressió sobre els bancs.

El Congrés va aprovar fa uns dies una modificació a l'impost temporal a la banca. Estableix un tipus progressiu segons el marge d'interessos i comissions de cada entitat. Aquesta decisió marca un abans i un després al sector financer.

Logotips de BBVA, Santander i CaixaBank amb una persona usant un telèfon mòbil.
Santander, BBVA i CaixaBank se senten molestos amb aquesta nova mesura | CaixaBank, Banco Santander, BBVA, Khunkorn

I és que eleva la càrrega fiscal significativament per a aquells bancs els ingressos dels quals superin certs llindars. El nou disseny del gravamen aplica els següents tipus, segons el que recull Europa Press:

  • 1% fins a 750 milions d'euros.
  • 3,5% entre 750 i 1.500 milions d'euros.
  • 4,8% entre 1.500 i 3.000 milions d'euros.
  • 6% entre 3.000 i 5.000 milions d'euros.
  • 7% per a ingressos superiors a 5.000 milions d'euros.

Aquest darrer tram, del 7%, afecta directament Banco Santander, BBVA i CaixaBank. Els marges d'interessos i comissions depassen amb escreix els 5.000 milions d'euros.

Malestar i preocupació al sector financer

L'anunci no ha trigat a generar reaccions. Tant el Banco Santander com el BBVA i CaixaBank han manifestat la seva preocupació per les conseqüències que aquest gravamen podria tenir. Sobretot sobre la capacitat operativa i financera.

L'impost temporal a la banca es va introduir inicialment per finançar els efectes econòmics de la pandèmia. I més recentment, per pal·liar les conseqüències de la inflació. Tot i això, amb aquesta reforma, les grans entitats han expressat el seu descontentament, qualificant la mesura com a desproporcionada.

Un home parlant per telèfon amb logotips de bancs espanyols superposats, incloent-hi CaixaBank, BBVA i Santander.
Els clients podrien veure's afectats per aquesta decisió | catalunyadiari.com, Syda Productions, CaixaBank, BBVA, Banco Santander

Bancs analitzen recórrer la mesura

Davant d'aquest panorama, no es descarta que Banco Santander, BBVA i CaixaBank recorrin aquesta reforma fiscal. Els responsables d'aquestes entitats han estat crítics amb aquest tipus d'impostos en el passat. Van argumentar que redueixen la competitivitat del sistema financer espanyol en comparació de la resta d'Europa.

A més, associacions del sector bancari, com l'Associació Espanyola de Banca (AEB), ja han mostrat la intenció d'estudiar aquesta mesura. La defineix com un obstacle addicional per al creixement econòmic.

Tot i que encara és aviat per mesurar l'impacte real, alguns experts adverteixen que aquest augment en la càrrega fiscal es podria traslladar als clients. Ja sigui en forma de comissions més grans o menor rendibilitat en els productes financers. A més, podria afectar la capacitat dels bancs per oferir crèdits en condicions competitives.