Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Portada de dos llibres de l'editorial Barcino

Imprescindibles: presenten la nova col·lecció de l'Editorial Barcino i la Fundació Carulla

A partir de l'1 de desembre, la nova col·lecció ja es podrà trobar a les llibreries

L'Editorial Barcino, sota el paraigües de la Fundació Carulla ha presentat 'Imprescindibles. Bliblioteca de Clàssics Catalans. Es tracta d'una nova col·lecció que vol potenciar i projectar la literatura catalana com a literatura de primer nivell. Alhora, pretén cobrir un buit imperdonable en l'oferta editorial en català.

En aquest sentit, des de la col·lecció MOLC (1978) no ha existit cap col·lecció que de forma programàtica, tingui com a únic objectiu la publicació de grans obres d'autors catalans  de tots els temps. Aquesta és l'essència d'aquesta col·lecció que pretén tornar a posar en circulació obres i autors que fa anys que no es troben amb facilitat. També, obres que havien caigut del cànon per raons diverses però tenen prou nivell per formar-ne part.

«Actualment, no hi ha cap editorial que faci, de forma sistemàtica, una col·lecció de clàssics catalans en una visió de llarg termini. Per aquest motiu, a Barcino voliem omplir aquest buit per poder oferir edicions rigoroses, ben editades i enquadernades amb una impressió de primera divisió dels textos fonamentals de la literatura catalana des de l'Edat Mitjana fins a principis del segle XX» explica Oriol Magrinyà, director de l'Editorial.

El catàleg de la nova col·lecció inclourà obres de tots els  gèneres literaris (narrativa, poesia, teatre, periodisme i assaig literari). Posarà especial atenció a l'equilibri territorial (Països Catalans) i temporal (Edat Mitjana fins al segle XX) i de restitució de la presència femenina (autores i curadores).

Amb aquesta nova col·lecció, Barcino renova i actualitza el seu propòsit fundacional de recuperar, difondre i divulgar els clàssics de la literatura catalana. També entoma un projecte cultural i de país amb voluntat de permanència en el temps.

És per això que seran edicions filològicament rigoroses i acurades, des del punt de vista físic i formal. «Tindrà acabats i dissenys molt cuidats i de qualitat. Això convertirà els llibres i la col·lecció en un objecte imprescindible en la biblioteca de qualsevol amant de la llengua i la literatura catalana. Seran llibres per tenir, per llegir i per regalar» diu Magrinyà. 

Els primers títols de la col·lecció 

El tret de sortida el marcarà, per una banda, el Tirant lo Blanc  de Joanot Martorell. Segons Oriol Magrinyà, «es tracta de la millor novel·la europea del segle XV i un clàssic indiscutible de la literatura catalana». L'edició va a cura de Josep Pujol. Per l'altra, La punyalada  de Marian Vayreda. És una obra cabdal de les lletres catalanes però actualment descatalogada, a cura de Margarida Casacuberta.

En l'edició del Tirant lo Blanc, Josep Pujol  revisa i actualitza la de Martí de Riquer, que ja té més de 40 anys. Pujol ha consultat, també, els facsímils de les dues edicions antigues (1490 i 1497) i ha tingut en compte totes les altres edicions que se n'havien fet.

El resultat és una edició que restitueix el text original regularitzat. L'acompanya de notes lèxiques i culturals i l'encapçala d'un pròleg savi i amè, que faciliten el gaudi d'aquest llibre a tots els lectors del segle XXI. Un glossari i les il·lustracions de l'arnès del cavaller clouen el volum.

Per a l'edició de La punyalada, que es va publicar per primera vegada pòstumament el 1904 en una edició molt intervencionista, Margarida Casacuberta  ha consultat el manuscrit autògraf de Vayreda. També les galerades que va poder revisar abans de morir.

Ofereix, doncs, un text fidel a l'autor, amb l'ortografia regularitzada i unes notes explicatives que en faciliten la comprensió. El volum es completa amb un postfaci en què Casacuberta dona claus de lectura i noves hipòtesis d'interpretació de l'obra  vayrediana.

Alguns dels propers autors amb els que Barcino està treballant són Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Dolors Monserdà, Narcís Oller, Francesc Fontanella, Ramon Muntaner, Màrius Torres, Isabel de Villena, Àngel Guimerà... i altres noms indiscutibles de la literatura del nostre país.