Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
FES Museu Vida Rural

Tret de sortida al Festival FES del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

L'acte de benvinguda i la presentació del festival ha anat a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó, sota el lema 'La cultura declara l'emergència'

FES Museu Vida Rural
L'acte de benvinguda i la presentació del festival ha anat a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó | Àngel Ullate

 

El FES ja ha arribat al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Al llarg d'avui a la tarda i demà 7 de setembre, el Festival d'Educació per la Sostenibilitat permetrà conèixer de manera vivencial propostes artístiques, lúdiques i pedagògiques al voltant de l'educació cultural per la sostenibilitat. La programació compta amb música, xerrades, presentacions de llibres, tallers vivencials, jocs infantils a l'aire lliure, espectacles, menjar ecològic i, sobretot, espais de trobada i creació de sinergies.

Avui divendres 6 de setembre a la tarda, s'ha donat el tret de sortida al FES amb l'acte de benvinguda i presentació del festival a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó, sota el lema 'La cultura declara l'emergència'. L'acte ha comptat amb un públic nombrós que ha omplert l'espai del Museu de la Vida Rural i també s'ha comptat amb el servei de Gustus Food Truck ecològic.

Després de la inauguració, a les 18.00 h, Marta Garcia i Oriol Segon han presentat el projecte 'Construïm Mirades - Poema visual sostenible'; ha seguit la presentació 'Aventures d'aprenentatge' amb Mar Esteve Ràfols, Montse Bosch i Gemma Redortra, i l'espectacle infantil. Finalment, la tarda ha culminat amb l'espai conduït per Ramon Espelt sobre cinema i vida rural: cicles, línies i xarxes.

L'acte de benvinguda i la presentació del festival ha anat a càrrec de Marta Esteve i Gemma Carbó
Tret de sortida al Festival FES del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí | Àngel Ullate

 

«Una exaltació a la cultura»

En la inauguració del FES s'ha fet la lectura d'un manifest, 'La cultura declara l'emergència', el qual ha estat una exaltació a la cultura. Des del MVR es contribuirà a generar coneixement per entendre la realitat. Se sent a parlar «del clima i de les emergències ecològiques», han explicat les presentadores de l'acte, però «no sempre sabem quines són les dimensions ni quines possibilitats hi ha per canviar aquesta situació que s'està vivint», reivindiquen.

S'ha de treballar per «revertir polítiques inconscients i inconsistents, per poder fer un canvi sistemàtic de llarg abast». Així doncs, des del Museu de la Vida Rural s'oferiran espais per entendre la realitat sobre aquesta emergència i quins canvis seran necessaris.

En el segon punt del manifest, s'han explicat algunes mesures mediambientals que s'haurien de prendre  i, ja en el tercer, s'ha subratllat que «la cultura permet imaginar noves maneres de viure» i, a més, permet aprendre. «Estem en un moment d'emergència ecològica i climàtica», motiu pel qual «cal ampliar mirades i reinventar el futur». «La cultura tindrà un pes decisiu en aquesta reinvenció», s'ha finalitzat en aquest punt. 

ACTES DEL FES 2019 PER DISSABTE 7 DE SETEMBRE 

Dissabte, 7 de setembre

11.00 h, Eulàlia Bosch, Homenatge als elements

11.45 h, El MVR i l'Educació Cultural per la Sostenibilitat

12.30 h, 13.00 h i 13.30 h, tastets d'activitats educatives del MVR

16.00 h, Cleanwave. Out of plàstic

17.00 h,  Sacramento López, El jardí de la Joanina

18.00 h,  La Panera Educació - Natural / Artificial

19.00 h, L’Aresta, Alimentació sostenible

20.00 h, Fundació Pau Costa, Mefitu

21.00 h, Educació mediambiental, una mirada al futur. 

22.00 h, Marc Parrot, Refugi