Menuts amb bata blanca comencen a deixar-se veure per Sescelades. En principi encara els resten anys per poder aspirar a ser universitaris, però la Rovira i Virgili (URV) i l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) comparteixen el repte de despertar vocacions científiques al territori des d'edats ben prematures. Més de 1.500 alumnes de primària, secundària, educació especial i batxillerat passaran fins al 22 de novembre pels tallers temàtics que s'han inaugurat aquest dimarts al campus de Sant Pere i Sant Pau.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Seran gairebé una trentena d'activitats de branques científiques molt diverses, totes elles planificades i dividides per grups d'edat i dirigides per monitors especialitzats de la pròpia universitat. La rectora, María José Figueras, ha celebrat «el valor afegit que suposa veure com els mateixos estudiants fan de mestres als més petits» i ha reivindicat la iniciativa com una aposta oberta i de futur.
La rectora de la URV ho té clar: calen més joves científics, i en especial més dones científiques
Els tallers abracen branques científiques ben vadriades com la química, la biologia, l'enginyeria, l'energia solar... El vicepresident de l'AEQT, Rodrigo Cannaval, ha estat present a la presentació i ha insistit que l'associació que representa, el gran paraigua de la indústria química de Tarragona, seguirà fermament compromesa amb projectes com la Setmana de la Ciència amb l'eix central d'«implicar-se en l'educació dels més joves» i atenent a la curioisitat per la ciència i la química.
Els organitzadors volen presentar «de forma senzilla i atractiva diversos continguts relacionats amb la química i amb la tecnologia» per tal de fer-les més atractives i desmuntar tota barrera o por que els futurs científics puguin tenir. Tallers, xerrades, conferències i exposicions seran els formats més habituals. La rectora Figueras, a més, no ha amagat la seva preocupació especial per despertar vocacions científiques entre les noies, una franja on l'interès per les carreres científiques està creixent però encara està lluny de la paritat».
El camí és clar: despertar vocacions, interessar els joves per la ciència, acostar-los a l'oceà de possibilitats que se'ls obrirà d'aquí uns anys. Des del món del coneixement i el de les empreses químiques no escatimaran esforços per tal que projectes com la Setmana de la Ciència segueixin permeant a com més aules millor. La ciència de Tarragona busca relleu, i la clau no és altra que els menuts de bata blanca que avui comencen a trepitjar Sescelades.