Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La inauguració ha estat presidida per diverses autoritats.

Tarragona es converteix durant tres dies en l’epicentre mundial del transport de pasta de paper

El Port de Tarragona multiplica els tràfics de la mà d’Euroports i es converteix en un dels principals ‘hubs’ de la Mediterrània

La inauguració ha estat presidida per diverses autoritats.
La inauguració ha estat presidida per diverses autoritats. | Fabian Acidres

 

El Port de Tarragona acull entre aquest dilluns i dimecres la 23a trobada del sector del transport de paper i pasta de paper. La cita, que es fa cada dos anys i és el primer cop que es fa a l’Estat, reuneix uns 600 representants i 50 expositors de 25 països diferents, i marcarà les decisions estratègiques de les empreses del sector  en els propers anys. El de Tarragona és el principal port de pasta de paper de l’estat espanyol i el tercer de la Mediterrània pel que fa a tràfic de paper i pasta de paper –amb 600.000 tones mogudes l’any passat. El producte arriba principalment de l’Amèrica del Sud i del Nord d’Europa i s’emmagatzema al ‘hub’ del Port de Tarragona per ser distribuït després als clients del territori o a altres ports mediterranis.

Segons el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, els bons resultats obtinguts a Tarragona van cridar l’atenció dels organitzadors d’aquest esdeveniment. «Per nosaltres és un fet excepcional perquè reunirem els directius i responsables més importants de les majors empreses a Tarragona, decidint l’estratègia i el futur del sector».

L'Amfiteatre de Tarragona ha estat escenari de l'acte inaugural.
L'Amfiteatre de Tarragona ha estat escenari de l'acte inaugural. | Fabian Acidres

 

En cinc anys el Port de Tarragona ha passat de pràcticament no tenir aquesta mena de tràfic a convertir-se en el principal port de pasta de paper d’Espanya i el tercer de la Mediterrània de la mà de l’operador Euroports Ibérica. Les perspectives són de creixement. «Euroports és un dels operadors més dinàmics del port, que busca ampliar el seu àmbit d’actuació. Les perspectives són molt bones», subratlla.

La clau de l’èxit, segons Cruset, és la posició «privilegiada» del port a la Mediterrània i el calat —gran profunditat— al moll de Cantàbria, que permet l’estada de grans vaixells. El producte arriba principalment de l’Amèrica del Sud i del Nord d’Europa, que produeix gairebé el 80% d’aquesta matèria. Cruset explica que el producte brasiler ofereix una fibra més resistent i que l’europeu és més suau i més apreciat per a l’ús domèstic.

Plena activitat al moll de Cantàbria

Precisament, aquest dilluns ha atracat al Port de Tarragona un vaixell amb pasta de paper 100% d’eucaliptus provinent del Brasil. Durant dos dies es descarregarà aproximadament la meitat de tota la càrrega de la nau, unes 24.000 tones, a les instal·lacions que Euroports té al moll de Cantàbria.

L’operativa a Tarragona mobilitza uns 25 efectius per torn i obliga a utilitzar grues de grans dimensions  per tal de traslladar fins al moll els blocs de paper emmagatzemats a les bodegues del vaixell. Un cop descarregats a port, diversos toros transporten el material cap a les naus de l’empresa, amb una capacitat d’emmagatzematge d’unes 100.000 tones.

El material es redistribueix des del Port de Tarragona per via terrestre o marítima. Així, duna banda es trasllada en camions fins a diverses empreses papereres de la regió, com les de l’Alt Camp. De l’altra, des de Tarragona també es carreguen vaixells més petits amb pasta de paper per transportar-la cap a d’altres ports mediterranis.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la seva intervenció.
El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant la seva intervenció. | Fabian Acidres

 

Uns 600 professionals del sector

El 'Pulp and Paper Industry Transport Symposium', que s’ha inaugurat aquest dilluns al vespre l’Amfiteatre romà de Tarragona, està organitzat per la International Forest Products Transport Association (IFPTA), l’única associació professional en xarxa per als professionals mundials de la logística de productes forestals.

La trobada posarà en contacte productors, proveïdors i consumidors procedents d’Europa (61%), Amèrica del Nord (25%), Amèrica del Sud (7%), Àsia (4%), Orient Mitjà (2%) i Oceania (1%). Les conferències, taules rodones i tallers programades al centre de convencions de PortAventura analitzaran les grans tendències econòmiques mundials, l’evolució futura dels mitjans de transport —vaixell i tren—, el paper dels mercats emergents o la digitalització.

L’aportació del sector del paper en l’economia espanyola representa el 4,5% del PIB i el 18,5% de l'ocupació industrial. A més, la cadena de valor del paper suposa el 8,8% de la facturació de la indústria i el 13,2% del seu valor afegit, la qual cosa genera un valor afegit molt superior a la mitjana. El sector va facturar prop de 4.800 MEUR i va créixer un 8,6% el darrer any.

Durant l'acte inaugural del simposi els castells també han estat presents.
Durant l'acte inaugural del simposi els castells també han estat presents. | Fabian Acidres

 

Aposta del Govern per la descarbonització

Durant la inauguració, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha subratllat que Catalunya és un país emprenedor i amb un PIB que fa cinc anys que creix. «Preveiem que continuarà creixent al 2019 al voltant d’un 2,2%», ha destacat.

Calvet ha constatat el gran pes de l’exportació i la indústria catalanes al sud d’Europa i n’ha posat d’exemple els 32 milions de tones mogudes l’any passat pel Port de Tarragona. «Som ambiciosos i volem acabar el 2019 amb uns resultats encara més forts», ha apuntat, tot destacant el potencial del port en els àmbits de la petroquímica i el turisme de creuers seguint un criteri de «desenvolupament sostenible».

El conseller ha posat en valor la importància d’atendre l’emergència climàtica i de trobar «la manera de transportar més mercaderies i més persones d’una manera més sostenible», sense comprometre el creixement econòmic. «No hem de posar límits a l’activitat, sinó descarbonitzar-la, i aquest és un dels objectius del nostre Govern», ha defensat.

De la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha subratllat que el Port de Tarragona ha estat històricament la porta de connexió de la ciutat amb el món. Ricomà ha definit la infraestructura com «la millor mesura de la nostra prosperitat» i n’ha destacat que, a dia d’avui, «viu un moment de màxima expansió i demostra una vocació molt decidida de seguir creixent, d’oferir millor servei tecnològic i logístic, i de diversificar la seva activitat».