Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els incendis a l'Amazònia s'estenen sense control i provoquen moltes reaccions a Twitter, algunes descontextualitzades

L’incendi de la selva amazònica crema les xarxes socials, on s’escampen falsos rumors

L’etiqueta #PrayForAmazonas és un canal de missatges solidaris i crítiques contra el president de Brasil de la gestió d’aquests focs, però no tot el que s’hi escriu és veritat

Els incendis a l'Amazònia s'estenen sense control i provoquen moltes reaccions a Twitter, algunes descontextualitzades
Els incendis a l'Amazònia s'estenen sense control i provoquen moltes reaccions a Twitter, algunes descontextualitzades | Arxiu

 

L’immens i catastròfic incendi de l’Amazònia devora la preuada selva, el pulmó verd del món, posant en perill la seva extraordinària biodiversitat i la sorprenent població nativa,  enmig d’una creixent indignació popular, una tragèdia que els moviments ecologistes acusen la incompetència i els interessos econòmics del president de Brasil, Jair Bolsonaro.

Milers de persones i ONG van protestar ahir divendres davant les ambaixades brasileres contra la inacció de Bolsonaro i l’atac dialèctic que repeteix els darrers dies, qui insinua cada cop més agressivament que les ONG podrien ser les responsables dels incendis provocats a la selva amazònica, que s’estén de Brasil a Perú i Colòmbia. Tot i així, reconeix que aquestes sospites no estan provades.

Davant aquest desastre mediambiental, milers de persones es pronuncien per les xarxes socials mitjançant el ‘hashtag’ #PrayForAmazonas enviant missatges crítics, missatges solidaris, informació, etc., que l’han convertit com a tendència global. Tant a Twitter com a Instagram molts famosos han mostrat els últims dies el seu rebuig cap a l’incendi de l’Amazònia. L’allau de missatges i informació és tan brutal que hi ha gent que s’aprofita per compartir mentides i imatges falses del que està passant.

Revelem falsos rumors sobre l’incendi que corren per internet

El verificador de l'Agencia AFP ha recollit alguns dels falsos rumors que desprestigien la campanya de solidaritat a les víctimes d’aquest desastre natural. Hi ha fotos i situacions descontextualitzades d’altres incendis i d’altres anys. Per exemple hi ha falsos rumors protagonitzats per animals cremats:

També corren falses informacions de pluges que apaguen el foc, quan en realitat fa més de 20 dies que el foc s’estén descontrolat i sembla que finalment intervindrà l’exèrcit de Brasil per apagar les flames.

O també hi ha qui envia vídeos de pobladors nadius que corren entre les flames per salvar animals i estan fora de lloc i temps. Fins i tot, els famosos s’equivoquen amb les imatges que comparteixen i alteren la realitat. Aquests són alguns exemples:

També et pot interessar: