El botó dels texans es va crear per evitar que els pantalons es descosissin

La incògnita dels pantalons texans: saps per a què serveixen els petits botons de coure?

Aquests botons són una part imprescindible perquè el texà sigui una peça de qualitat

El texà o els jeans són, sens dubte, la peça més universal i versàtil que s'ha creat fins ara. Quan Levi Stauss els va crear no s'imaginava que la peça faria la volta al món. De fet, els texans s'ha fet tan populars que són a gairebé tots els armaris des que es van inventar fa més d'un segle. Però tot i ser una peça tan utilitzada i que fa tants anys que és utilitzada, hi ha coses que encara no se saben. Una de les incògnites podria són els botons de les costures.

Una altra de les incògnites rau en la seva creació. L'origen del texà està íntimament lligat als miners, ja que necessitaven roba resistent per treballar, i la tela d'aquesta peça compleix aquest requisit. Tot i això, hi havia un problema: arran del gran esforç del miner, s'acabaven descosint les costures. Corria l'any 1872 i va ser llavors quan el sastre Jacob Davis va ajudar Levi Strauss a trobar una solució: els botons de les costures. I si els reblons, tal com s'anomenen, són utilitzats avui dia, és pel mateix motiu.

Imatge dels pantalons texans de Lidl
Imatge dels pantalons texans de Lidl | Lidl

El perquè de les butxaques petites

Per seguir coneixent curiositats de la peça més utilitzada i versàtil, la web de Levi Strauss&Co és, valgui la redundància, una mina. A la pàgina es poden trobar altres curiositats, com ara el perquè del color taronja de les costures. També tenen feina al darrere, ja que la idea de Jacob Davis era que les costures combinessin amb els reblons.

Una altra de les dades d'interès dels texans són les butxaques petites, que van ser creades perquè els treballadors hi guardessin els rellotges durant la jornada laboral. Però no és fàcil de confirmar la història real dels jeans, ja que el 1906 hi va haver un devastador incendi a les oficines on tot va començar. Així mateix, Davis havia utilitzat reblons en mantes per a cavalls, i gràcies a l'èxit, li ho va proposar a Strauss en el seu invent.