Els inconvenients de la dependència emocional cap a l’altre

Alguns individus s’enganxen massa al seu company o companya sentimental
La dependència emocional cap a la nostra parella pot ser molt perjudicial | Psicología y Mente

 

Cada dia, les consultes psicològiques atenen a molta gent amb el mateix problema: la dependència emocional. Es tracta d’un quadre específic que es pot apreciar quan l’individu que l’experimenta sent una filiació extrema cap a la persona amb qui forma una parella sentimental, a causa de l’enorme necessitat de mantenir-hi l’afecte i també el lligam emocional.

 

En què consisteix la dependència emocional?

Igual que en el cas d’algunes altres dependències, com ara quan hi ha una addicció a alguna substància tòxica, la dependència emocional actua a través de mecanismes de reforç positiu i finalment produeix una dependència psicològica en la persona, que afecta homes i dones de la mateixa manera.

 

Ara bé, sovint els homes amaguen aquest problema perquè no tenen tanta capacitat d’admetre que viuen lligats a algú altre a nivell emocional. A vegades, hi ha homes amb quadres dependents més seriosos per culpa d’aquesta vergonya a parlar del problema.

A qui pot afectar la dependència emocional?

Tot i que ben sovint aquesta situació pot ser transitòria, és freqüent que la dependència emocional de la persona es repeteixi durant tota la seva trajectòria vital i en totes les seves relacions sentimentals.

 

La dependència sentimental d’aquesta mena no es vincula amb cap causa material —com en les dependències econòmiques, per exemple—, sinó que fa referència a una necessitat d’afecte i d’amor. Els individus que en tenen temen molt el fet d’estar sols i els és impossible concebre l’existència sense tenir una relació sentimental amb algú altre.

 

També és força significatiu observar que una gran part dels individus que experimenten aquesta dependència cerquen la companyia de persones dominants, autoritàries, possessives i dèspotes, amb una tendència cap al narcisisme i l’egoisme.

Fins i tot hi ha alguns casos en què la persona dependent a nivell emocional diu que ha patit alguna classe de maltractament psicològic o físic per part de l’altre. Això s’explica pel perfil que hem esmentat i també perquè els dependents sovint idealitzen l’altre i accepten sotmetre-s’hi en certa manera.

 

L’afectat pot admetre que de manera recurrent pateix menyspreu i maltractament per part de l’altre, però és incapaç de desenganxar-se’n. Fins i tot, es disculpa per una sèrie de coses que no ha fet per demostrar submissió i tendresa davant de l’altre membre de la parella, per aconseguir-ne l’amor i l’aprovació. Igualment, pot arribar a comprar grans regals i a tenir molts detalls i gestos per satisfer l’altre en qualsevol moment.

 

Orígens de la dependència emocional

En general, l’origen de la dependència s’amaga rere una autoestima baixa, que fa que el dependent emocional no es valori prou de manera sistemàtica. Són individus que arriben a ser molt crítics amb ells mateixos i amb la manera que tenen de ser, fins que acaben tenint una sensació d’inferioritat i un sentiment de culpa fins i tot pel desdeny que els professa l’altre.

 

Amb el pas del temps, la situació esdevé fins i tot més insuportable, perquè s’intensifica aquesta relació de subordinació del dependent envers l’altre, que acaba exercint un rol dominant. Així, augmenta el desdeny que mostra l’individu dominant cap al dependent i la seva subordinació es du a l’extrem.

 

Així mateix, sovint s’observa que aquesta mena de vincles es trenquen ràpid, però aquest fet no posa remei al problema. El dependent mirarà de tornar amb l’altre moltíssimes vegades, igual que un addicte a les drogues intentarà trobar qualsevol manera de tornar-ne a consumir.  

 

Es tracta d’una dinàmica que porta cap a un cercle viciós, perquè s’incrementa el desdeny del dominant i es redueix la dignitat i l’autoestima del dependent emocional. A l’individu que té aquesta mena de dependència emocional li cal seguir mantenint el contacte amb el seu company o companya sentimental i, si el lligam s’acaba trencant definitivament, apareix una mena de síndrome d’abstinència emocional.

L'autoestima baixa sol estar rere el problema de la dependència emocional | Psicología y Mente

 

Trencament amb família i amistats

En aquesta mena de situacions, poden originar-se enfrontaments irats amb la família i les amistats. La persona dependent emocional s’adona que les persones del seu cercle més proper miren de dir-li que la situació psicològica que viu dins de la seva relació de parella no és gaire indicada, però no en fa cas i defensa aferrissadament el seu vincle sentimental.

 

Tot i que la seva família veu des de ben a prop que no deixa de patir per culpa d’aquesta relació patològica, l’individu dependent s’hi sol encarar per fer una defensa de la situació i, fins i tot, per demanar que tractin l’altra persona d’una manera especial.

 

La dependència emocional, a més de la manca d’autoestima que hem esmentat, es pot vincular amb quadres depressius o d’ansietat. Tot això es pot agreujar quan l’afectat s’adona que està disposat fins i tot a arrossegar-se per tal de recuperar l’estima d’una persona que no només no l’estima sinó que, a més, el maltracta i el desdenya.

 

En aquests casos, sovint els dependents pensen que són inferiors a l’altre membre de la parella i que, per això, l’altre es mereix que tothom ho reconegui i el respectin i el lloïn de manera especial. Aquest fet pot produir un deteriorament en el vincle amb membres de la família i amb les amistats, i això alhora sovint fa que es reforci la dependència emocional que sent cap a l’altre, perquè els altres no li donaran el suport que busca pel que fa a la seva relació. Així, aquesta dinàmica fa que s’entri en un cercle viciós.

 

Un altruisme que esdevé patològic

El dependent emocional fins i tot pot acabar abandonant les seves responsabilitats a nivell laboral per disposar del temps necessari per satisfer l’altre. El menyscabament del dependent emocional a nivell laboral, familiar, psicològic i social pot assolir uns límits molt preocupants

 

Si el dependent té algun fill, aquests sovint tenen actituds i conductes de desdeny cap a ell i aprenen a tractar amb desdeny les persones que no mostren cap dignitat ni autoritat davant dels altres. Igualment, sovint s’observen senyals de deteriorament entre el vincle dels fills i el progenitor que té l’actitud autoritària, perquè aquest sovint és un individu dèspota i egoista que no es preocupa gaire pels seus fills ni els mostra gaire afecte.

 

La psicoteràpia com a eina per resoldre la dependència emocional

Cal iniciar una teràpia psicològica ràpidament per poder desvincular-se de l’altre a nivell emocional. Si no es fa i es continuen les dinàmiques negatives, les conseqüències poden ser molt dolentes, perquè del desdeny és habitual que es passi al maltractament a nivell psicològic i, fins i tot, al maltractament físic.  

 

Per tal d’evitar les dinàmiques que cada vegada són més perilloses, cal que s’iniciï el tractament psicològic de manera ràpida, tot i que sovint això no resulta fàcil. 

 

De la mateixa manera que passa quan es presenta alguna addicció, el primer que ha d’aconseguir l’afectat és admetre el seu problema i optar per buscar com el pot resoldre. Es tracta d’un punt especialment complicat, perquè els dependents emocionals tindran tendència a buscar excuses per justificar el seu comportament, com ara «és que no el/la coneixeu prou», «no hi ha ningú perfecte», «m'estima amb bogeria», «la culpa la tinc jo», etc.

 

Resulta gairebé impossible que una teràpia sigui efectiva si la persona que s’hi ha sotmès no l’ha requerit i, de la mateixa manera que passa en els casos d’altres addicions, caldrà trencar de manera absoluta amb l’altre membre de la parella.

 

Saps d’algú que sigui dependent emocional?

Els millors consells que pots proporcionar a una persona que tingui un amic o familiar dependent a nivell emocional són aquests:

 

  • Has de fer costat a l’individu dependent, però sense donar peu al seu vincle malaltís.
  • Pots mirar de parlar amb la persona afectada i fer-li saber que no està sola, que pot comptar tant amb tu com amb la família.
  • No acceptis mai professar un tracte especial cap a l’individu autoritari.
  • Si l’afectat es decideix a sol·licitar ajuda per solucionar la situació, caldrà acollir-lo i impedir que contacti amb l’individu dominant.
  • Igualment, pot resultar molt beneficiós acompanyar l’afectat a teràpia. Els psicòlegs poden ajudar-lo a buscar el millor camí i també li podran oferir pautes als amics i familiars per tal de revertir la situació, a més de consells encarats a resoldre dubtes específics.