Contenidors de Cambrils.

L'Ajuntament de Cambrils puja un 14% el rebut de les escombraries

El govern justifica la mesura en l'increment del cost de la planta d'incineració i l'oposició lamenta que l'augment no repercutirà en una millora del servei de recollida

L'Ajuntament de Cambrils incrementarà en un 14% la taxa de recollida, tractament i eliminació d'escombraries de cara a l'exercici de 2020.  Així ho ha aprovat el plenari celebrat aquest dilluns, 30 de setembre, amb el vot favorable dels regidors del govern i el vot contrari de tots els grups de l'oposició. La mesura, segons l'equip de govern,  vol pal·liar principalment l'increment en el cost que paga el consistori a Sirusa per a la incineració de residus.  L'oposició, per la seva banda, ha criticat que la mesura s'ha aprovat a correcuita i ha lamentat que no repercutirà en una millora del servei que rep la ciutadania.

«No ha estat voluntat d'aquest govern incrementar aquest impost, sinó que ens ha vingut imposat per una normativa europea de la gestió de residus», ha explicat el regidor d'Hisenda, Jaume Gila. En total,  l'Ajuntament de Cambrils haurà de pagar l'any que ve 593.000 euros més pels serveis d'escombraries. D'aquests diners, uns 450.000 responen al sobrecost que tindrà el tractament de la fracció de rebuig que fa  Sirusa (Servei d'Incineració dels Residus Urbans, SA). 

Jaume Gila: «A Cambrils paguem una de les taxes de residus més baixes»

Tal com ha explicat el regidor, aquest increment en l'aportació atén a les inversions que ha d'executar la planta d'incineració de Sirusa «amb els objectius d'adaptar la instal·lació a l'evolució tecnològica, evitar el risc d'obsolescència tècnica i donar compliment a les majors exigències europees reduint l'impacte mediambiental que genera la planta». Gila ha defensat que, tot i aquesta pujada, «a Cambrils paguem una de les taxes de residus més baixes comparada amb municipis de l'entorn i altres de mida similar».

Jaume Gila.
Jaume Gila, regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Cambrils. | I. Alcalá

 

Tanmateix, el màxim responsable dels comptes municipals ha remarcat que la taxa d'escombraries no cobreix la totalitat del cost del servei i només ho fa en un 88%. «Això ens ha portat a assumir un dèficit econòmic històric que es compensa amb els recursos generals de l'Ajuntament», ha detallat Gila. D'altra banda, ha apuntat que una altra part important de l'increment en el preu del servei pel 2020 es destinarà a la revisió de l'IPC de la concessió de la recollida de residus que té adjudicada Secomsa (+135.000€).

  

Els tres grups de l'oposició, Ciutadans, PSC i PP, han votat en contra de la mesura i han anunciat que presentaran al·legacions a la modificació de l'ordenança de les escombraries. A més de criticar la pujada del 14% en aquest impost, l'oposició ha denunciat la celeritat amb la qual ha tramitat la modificació l'equip de govern, amb una comissió informativa urgent celebrada fa pocs dies. Juan Carlos Romera, de Cs, ha lamentat que «no s'ha tingut respecte per l'oposició» i ha assegurat que «en la Junta de Portaveus se'ns va dir que la informació sobre l'increment del cost de Sirusa la tenien des de feia unes 3 setmanes, cosa que es demostra que no és veritat, perquè vostè (l'alcaldessa Mendoza) forma part del consell de Sirussa des del passat mandat».

Ana López (PSC): «Ens han mentit i ocultat informació bàsica sobre un tema tan seriós com aquest»

En la mateixa línia,  la portaveu socialista, Ana López,  ha acusat el govern d'amagar-los informació. «Ens han mentit i ocultat informació bàsica sobre un tema tan seriós com aquest», ha dit. La regidora del PSC ha anat més enllà i ha assegurat que «no han prestat atenció als fets i no són un equip seriós.  Tracten amb frivolitat l'augment d'un impost d'un 14% sense ser conscients realment del que implica pels ciutadans. Alguns regidors del govern no s'han adonat de la gravetat de la qüestió».

Per la seva banda, el regidor del PP, David Chatelain, ha proposat compensar aquest augment del 14% de forma progressiva en el rebut dels pròxims anys i ha recordat que aquesta pujada se suma a la del 7% que ja es va produir el mandat passat després de la renovació del contracte amb Secomsa. «La ciutadania pagarà un 21% més que abans de la renovació del conveni per rebre un servei pitjor», ha reblat. 

L'Ajuntament cobrarà un recàrrec del 50% de l’IBI als grans tenidors que tinguin habitatges buits

D'altra banda, aquest dilluns també s'ha tirat endavant l'aprovació de la resta d'ordenances fiscals de l'any 2020, amb la principal novetat que s'aplicarà un recàrrec del 50% en l'import de l'Impost de Béns Immobles (IBI) als habitatges de grans tenidors que estiguin buits de forma permanent. El govern ha defensat aquest canvi en l'IBI amb la voluntat d'incrementar el parc d'habitatges disponibles per a lloguer al municipi.  Tot i això, l'oposició ha titllat la mesura com a populista i considera que no s'acabarà aplicant. En aquest cas, la modificació de les ordenances fiscals ha tirat endavant amb el vot favorable dels regidors de govern, l'abstenció del PSC i el vot contrari de Ciutadans i PP.