Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sala amb gent treballant amb ordinadors

Empreses que neixen en temps de crisi: el sector tecnològic guanya múscul a Reus

Una quinzena de projectes comencen aquesta setmana un programa de nou mesos per créixer i consolidar-se

Aquesta setmana arrenca la Incubadora TIC Sensor, l'acceleradora d'empreses impulsada per l'Ajuntament de Reus a través de Redessa. Es tracta d'una aposta per incentivar i acompanyar el naixement i la consolidació de nous negocis d'aquest àmbit precisament com una mesura per fer front a la crisi actual i que sorgeix del Pla de Reactivació Econòmic i Social de Reus.

Dels 33 projectes que s'hi van presentar, catorze han superat el cribratge i la majoria engegaran, aquests dies, la fase inicial; alguns, però, ja es troben en la segona etapa, la de creixement. El Clúster TIC Catalunya Sud, amb seu a les instal·lacions de Redessa, s'ha implicat en el projecte per aportar-hi l'experiència de l'àmbit professional.

Un dels rols que hi jugarà, a través de les empreses que en formen part, és el d'assessorar individualment cada proposta amb la figura del mentor. Un assessor individualitzat acompanyarà els impulsors de cadascun dels quinze projectes al llarg de les tres fases previstes.

Un programa puntual amb voluntat de mantenir-se

Tot i que la idea és fer créixer una idea fins a convertir-se en un projecte empresarial, Redessa situa en un 30% la proporció dels seleccionats que ja es troben en fase de creixement o consolidació. És a dir, que ja havien fet pel seu compte una fase inicial de valoració de la idea i l'havien posat en marxa.

En aquest cas, en el qual ja compten amb clients actius, l'objectiu de la incubadora serà la de fer créixer i consolidar el projecte. Des d'elaborar el pla de màrqueting fins a aconseguir finançament. Una de les possibilitats en aquest sentit és que empreses del mateix Clúster TIC Sud inverteixin en algun dels projectes.

El 70% de propostes seleccionades restants sí que ha entrat a la incubadora des de la fase inicial i, per tant, rebran assessorament i acompanyament per part, també, d'algunes de les empreses integrants del Clúster. Tot plegat s'allargarà fins a l'estiu vinent, quan està previst que acabi aquesta primera edició de la Incubadora TIC Sensor.

No es descarta que es repeteixi l'experiència, que ara s'ha posat en marxa amb un pressupost de 30.000 euros. Durant la seva presentació, el gerent de Redessa, Albert Boronat, apuntava que hi havia la voluntat que s'acabés convertint en un servei permanent més que en un programa puntual.

El Clúster TIC Sud s'implica en l'impuls de les noves empreses

El Clúster TIC Catalunya Sud s'ha implicat en el projecte. El conglomerat d'empreses tecnològiques amb seu a Reus hi aporta la part d'experiència i coneixement propi del món professional del qual també volen formar part els projectes seleccionats.

A través de les empreses que ja en formen part, el Clúster tindrà un paper destacat en les tres fases de les quals consta la incubadora. Van participar en la valoració dels projectes, una primera fase que va servir per evaluar «el caràcter innovador dels productes i serveis», el seu potencial per generar activitat econòmica i ocupació i el grau de definició de la proposta.

La segona fase, una vegada seleccionats, és la de creixement, que s'està desenvolupant actualment. En aquest punt s'han de potenciar les línies d'actuació que permetin que l'empresa creixi. Pel que fa al Clúster, la seva implicació va des de la formació dels impulsors dels projectes fins a desenvolupar la figura del mentor.

La tercera fase, la d'acceleració, és la que ha de permetre que aquestes idees entrin en contacte amb els seus clients potencials i elaborin el pla de màrqueting. Una fase en la qual també es buscarà el finançament per engegar definitivament el projecte i en la qual, des del Clúster, no es descarta que hi hagi empreses del conglomerat que inverteixin en els que vegin més atractius.

Redessa acull els projectes durant el programa

Les propostes seleccionades abracen, principalment, els sectors de l'alimentació i la nutrició (20%), la sostenibilitat i l'economia col·laborativa (20%), l'oci i l'esport (13,5%) i la biomedicina (13,5%). El 33% restant van des de serveis per a mascotes fins a iniciatives de recursos humans o els videojocs.

Alguns d'aquests projectes, de fet, sorgeixen directament de la URV. Segons les dades de Redessa, un 75% de les iniciatives les impulsen joves d'entre 18 i 35 anys. Es tracta de projectes que encara són un embrió o que fa poc que han nascut i que compten, al capdavant, amb un màxim de cinc persones, tot i que la gran majoria els lidera una de sola.

Les iniciatives seleccionades per a la incubadora són Mammalab, XYZ, Dispositiu AEEG, Virtual menú, Golby, Our Home, Caigo, El proyecto, PUNT, Need Car Help, Alquimia Tech, Eixam, Eranimal, Toopclick, UP2Smart. Totes tindran, mentre duri el programa, seu a Redessa i tres espais reservats a l'espai de coworking de l'edifici Tecnoparc.