Valls té un índex de sobreenvelliment especialment alt pel que fa a la mitjana de Catalunya. El 21,7% de les persones grans de la ciutat tenen més de 85 anys, mentre que en el global del país aquesta xifra supera per poc el 17%.
Aquesta és una de les principals conclusions que s'extreuen del primer Pla Municipal de la Gent Gran. És una proposta que ha estat elaborada de manera participativa per part de l'Ajuntament de Valls des de l'any 2018. S'ha fet a través del Pla d'Acció Comunitària i Inclusiva (PLACI) i ha comptat amb un ampli procés de debat ciutadà i tècnic.
En aquest sentit, el nou pla recull de manera inclusiva accions integrals per a totes les franges d'edat de gent gran per promoure l'envelliment actiu. Les mesures estan agrupades en 4 grans eixos temàtics: 1) vida quotidiana, 2) benestar i salut, 3) participació i 4) igualtat i bon tracte.
Aquests 4 àmbits compten amb un total de 13 línies estratègiques que aborden aspectes com la mobilitat, el transport públic, equipaments o habitatge. També la promoció de la salut, accés als recursos socials i sanitaris, la participació de la gent gran en consells municipals, TIC i tràmits, seguretat, visibilització, etc.
Les sessions en els barris
Les sessions de treball s'han dirigit a la població per tal de donar a conèixer les principals conclusions de la diagnosi del pla. També han servit per recollir la percepció dels ciutadans sobre les mateixes i detectar les necessitats de futur que es plantejaven.
En concret, en aquest procés hi han participat 107 persones grans en sessions territorials diferenciades. Per exemple, el centre històric, el passeig de l'Estació, els barris de les Comarques, Sant Josep Obrer, Xamora, Vallvera, Alt Camp, Santa Úrsula, Fornàs, Clols i Habitatges de la Colla Vella. També han format part del procés els pobles de Picamoixons, Fontscaldes i Masmolets.
La seva implementació
La implementació del Pla Integral suposa la creació d'una estratègia compartida de diferents agents amb una visió transversal i global. I per al seguiment i avaluació del pla es preveu crear una comissió tècnica. Estarà integrada per personal tècnic de diferents departaments i que ja van participar en l'elaboració del pla durant el procés de participació.
A més, des de principis de 2021, per fer front al desplegament de les diferents mesures, s'ha ampliat l'equip del Pla d'Acció Comunitària Inclusiva. Això ja ha permès el desenvolupament d'accions considerades prioritàries. D'aquesta manera, s'han tirat endavant projectes com els de dinamització dels parcs de salut per fomentar l'activitat física a l'aire lliure. També tallers de memòria, activitats intergeneracionals, formació de voluntaris que atenen persones grans o programes d'acompanyament a gent gran, junt amb Càritas i la Fundació Ginac.
A més, s'està impulsant el Projecte Radars. Compta amb la col·laboració també de diverses entitats amb l'objectiu de prevenir l'aïllament i evitar la soledat no desitjada de persones grans.