Inditex preveu un ERO temporal per a 25.000 treballadors

Aquesta mesura es durà a terme a partir del 15 d'abril si segueix l'estat d'alarma

El grup Inditex preveu un ERO temporal per als 25.000 treballadors de les seves botigues si l'estat d'alarma pel coronavirus s'estén més enllà del pròxim 15 d'abril. Pablo Isla, el president de l'empresa, informava aquest dimecres als representants dels treballadors de les diverses filials que s'iniciaria un expedient de regulació de treball temporal per causa major que, segons els sindicats, afectaria 37.000 treballadors i s'aplicaria l'1 d'abril. Posteriorment, però, l'empresa va explicar que si s'implantés aquesta mesura, els treballadors afectats serien uns 25.000.

Fins al 15 d'abril l'empresa pretén mantenir el sou íntegre de tots els seus treballadors. A partir de la setmana que ve, el grup tèxtil planteja presentar un ERTE però únicament si el Govern segueix amb l'obligació de tancar totes les botigues. Pablo Isla afirmava que s'estan donant instruccions per «preservar  els llocs de treball com a objectiu prioritari, complementant la retribució en cas necessari».

Tancament de totes les botigues

Inditex, propietari de Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius i Oysho, entre altres, va batre un nou rècord de vendes l'any 2019, facturant més de 28.000 milions i augmentant en un 6% el seu benefici net. Aquest any, la crisi del coronavirus ha perjudicat les vendes tant en les botigues físiques com 'online', que han caigut un 4,9% des de l'1 de febrer fins al 16 de març. La facturació conseqüentment s'ha vist afectada, i ha sigut un 24,1% menor respecte l'any passat. 

Actualment, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, Inditex manté gairebé 3.800 botigues tancades arreu del món. A la Xina, però, ja s'han pogut obrir de nou la majoria dels establiments, excepte onze botigues. 

Disset empreses catalanes ja han presentat ERO temporals

Inditex se suma a la llista d'empreses que han presentat ERO temporals als seus treballadors, que en el cas de Catalunya ja en son 17. Segons l'ANC, els expedients presentats fins ara a Catalunya afecten 203 persones, però es preveu que el nombre d'empreses que decideixin realitzar aquestes accions augmentarà. En l'àmbit estatal, CCOO i UGT ja reclamen a Pedro Sánchez que pregui mesures més dràstiques per aturar el contagi del virus i que faciliti els ERO temporals a les empreses.