Bitllets i monedes d'euro

L'INE confirma l'enfonsament històric del PIB espanyol en el primer trimestre per la crisi del coronavirus

L'economia espanyola, de les més afectades de la Unió Europea, es va contreure un 5,2% en els primers tres mesos de l'any

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts la caiguda històrica del 5,2% del PIB espanyol en el primer trimestre del 2020 arran de la crisi del coronavirus. L'INE ja va avançar aquesta dada el 30 d'abril passat, que suposa una taxa 5,6 punts inferior a la de l'últim trimestre de 2019 —que havia registrat una lleugera pujada del 0,4%—.

D'aquesta manera, el PIB espanyol ha experimentat doncs el pitjor retrocés trimestral de la seva història, ja que, fins ara, el rècord negatiu datava del primer trimestre de 2009 amb una baixada del 2,6%. Les dades trimestrals mostren una forta caiguda del consum de les famílies del 6,6%, una important pujada de la despesa pública de l'1,8% i un descens de la inversió entre gener i març del 5,7%.

Enfonsament de les exportacions i les importacions

La caiguda de la inversió empresarial ha estat del 8%, mentre que la destinada a habitatge i edificació ha retrocedit un 5,9%. I en el sector exterior, més males notícies: un enfonsament de les exportacions (-8,2%) i de les importacions (un -6,6%), empitjorant clarament les previsions del passat 30 d'abril. En paral·lel, el consum de les institucions sense ànim de lucre i al servei de les famílies va pujar un 0,8%, cinc dècimes més que en el trimestre precedent.

L'impacte de la Covid-19 també s'ha notat en l'ocupació: les hores treballades han baixat un 5% respecte al trimestre anterior i també ha retrocedit un 1,9% els llocs de treball equivalents a temps complet. En termes interanuals, les hores treballades decreixen un 4,2%, una taxa 5,6 punts inferior a la del quart trimestre de 2019.

Per la seva banda, els llocs equivalents a temps complet retrocedeixen un 0,6%, 2,6 punts menys que en el quart trimestre, cosa que suposa que en un any s'ha destruït l'equivalent a 102.000 llocs de treball a temps complet.

Espanya, un dels països més perjudicats per la Covid-19

Amb la confirmació d'aquest fort retrocés del PIB en el primer trimestre del 2020 —i davant la previsió que les xifres al segon trimestre no milloraran, ans al contrari—, Espanya s'aproxima perillosament a una recessió i s'erigeix com un dels països de la UE més perjudicats per la crisi del coronavirus. De fet, el Regne Unit ha anunciat aquest mateix dimarts que el seu PIB ha caigut 'només' un 2,2% aquest primer trimestre.

En els tres trimestres precedents —segon, tercer i quart del 2019— l'economia espanyola venia creixent en taxes del 0,4% i quedava lluny l'augment de l'1% del PIB del segon trimestre del 2017. En la taxa interanual, el PIB del primer trimestre s'ha contret un 4,1% davant del repunt de l'1,8% del trimestre anterior. Es tracta igualment del retrocés més gran des del segon trimestre del 2009, quan l'economia espanyola va retrocedir un 4,4% interanual.

L'agricultura, únic sector que millora l'oferta

Des del punt de vista de l'oferta, en aquest primer trimestre del 2020 s'han registrat caigudes en tots els sectors menys en l'agricultura, que ha millorat un 1,6%. La construcció ha liderat el descens (-6,8%), seguida de la indústria (-6,5%) i els serveis (-4,7%).

Dins d'aquest últim sector, destaca especialment l'enfonsament de comerç, transport i hostaleria (-11,1%), activitats artístiques, recreatives i altres serveis (-8,5%) i les activitats professionals, científiques i tècniques (-6,1%). Tot i això, també ressalta el creixement trimestral del 3,4% de les activitats financeres i d'assegurances.