L'Institut Nacional d'Estadística (INE) coneixerà les preferències i els usos diaris en mobilitat dels espanyols gràcies als seus telèfons. Així mateix, faran un seguiment durant vuit dies —quatre laborables, un diumenge i tres de vacances— dels moviments dels terminals per determinar, amb certesa, quins són els desplaçaments més comuns per tal d'esbrinar, entre altres, on cal reforçar les infraestructures i els serveis públics. La mesura s'empara en un acord europeu amb les tres principals operadores.
Cal dir que les dades seran totalment anònimes i que l'INE rebrà només les posicions agregades dels números, sense els titulars. Començarà d'aquí a tres setmanes, a partir del dia 18 de novembre. Fins al dijous 21, l'institut estudiarà, sense detallar usuaris, a partir de dades emeses per les empreses telefòniques, les posicions dels telèfons en àrees de 15.000 habitants. Per fer-ho, es dividirà el territori nacional en 3.500 cel·les amb un mínim de 5.000 persones a cadascuna d'elles; d'aquesta manera, les cel·les seran més grans en àrees amb menys població, mentre que a les ciutats serà a l'inrevés a causa de la densitat.
Horaris d'observació
Per establir el lloc de residència dels usuaris, es prendran dades entre les 00.00 hores i les 6 de la matinada. Després, entre les 9.00 les 18.00 hores s'observarà el moviment per esbrinar de quina cel·la a quina altra viatgen i es desplacen per estudiar i/o treballar. Per considerar-ho un fet quotidià, serà necessari que el mòbil romangui almenys quatre hores en la mateixa localització durant els quatre dies d'observació. Així mateix, es podrà conèixer quants ciutadans viuen en el mateix lloc on treballen; quants es mouen per treballar; o com fluctua la població en un requadre al llarg del dia.
Finalment, l'últim estudi rastrejarà els desplaçaments durant dos dies d'estiu —el 20 de juliol i el 15 d'agost—, i el 25 de desembre i el 24 de novembre per veure quin és el moviment durant períodes estacionals. L'INE considera les dates esmentades essencials per apreciar el reagrupament familiar de cara el Nadal, per exemple, o quins són els destins més comuns a l'estiu.
Les operadores a mercè de l'estudi
Vodafone, Movistar i Orange seran els operadors de mòbils a Espanya que col·laboraran en la iniciativa, processant dades i entregant-les, des de l'anonimat, a l'institut estadístic. El procediment és completament legal, ja que el fet de realitzar-ho tot sense aportar dades personals no suposa un incompliment de la llei de protecció de dades.