Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla americà de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, a l'acte de tancament de la campanya de les eleccions al Parlament del 14-F

Inés Arrimadas tanca files amb els seus parlamentaris davant la sagnia de baixes

En els darrers dies, Ciutadans ha vist com fins a cinc diputats i senadors han abandonat el partit
Pla americà de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, a l'acte de tancament de la campanya de les eleccions al Parlament del 14-F
Inés Arrimadas tanca files amb els seus diputats i senadors davant la complicada situació que afronta el partit. | ACN

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reunit aquest dijous els seus diputats i senadors per provar de frenar el degoteig de baixes que la formació ha patit en les últimes hores al Congrés i al Senat. De moment, cinc representants de Cs han abandonat la formació a les dues cambres. En les darreres hores, al Congrés, el diputat per Sevilla, Pablo Cambronero, que no ha deixat l'escó i s'ha passat al Grup Mixt, mentre que la diputada per Alacant, Marta Martín Llaguno, ha renunciat a l'escó i el retorna al partit. D'aquesta manera, els taronges es queden de moment amb nou diputats al Congrés.

A la cambra baixa, Ciutadans manté nou dels deu escons que tenia la setmana passada. Cambronero ha passat al mixt i manté la seva acta, però Martín Llaguno l'ha retornat al partit, i serà substituïda per Juan Ignacio López Bas. Al Congrés, Arrimadas podria conservar el grup propi encara que es quedés amb cinc representants. El Reglament estableix que cal un mínim de cinc diputats i el 5% dels vots a tot l'Estat, i Cs va obtenir un 6,9% dels vots a les últimes eleccions generals.

Sense grup propi al Senat

A la cambra alta, la primera baixa va ser la del Fran Hervías, pròxim a Albert Rivera i que s'ha incorporat al Partit Popular. Tampoc formen part ja del grup dels taronges al Senat Emilio Argüeso —expulsat pel mateix partit per instigar al transfuguisme— i aquest dijous la senadora per Navarra, Ruth Goñi. Hervías va renunciar a l'escó i el va retornar al partit, però no és el cas d'Argüeso i Goñi.

Les dues baixes al Senat deixaran Cs sense grup propi a la cambra alta a partir del mes de juny, perquè el Reglament de la cambra alta estableix que els grups que perdin membres i quedin per sota de sis representants —Ciutadans en té ara cinc— quedaran dissolts al final del període de sessions. Això suposarà un cop a l'economia dels d'Inés Arrimadas, que perdran més de la meitat de les subvencions mensuals que reben actualment.

Totes les sortides tenen com a nexe comú les crítiques a l'estratègia de la líder de la formació, Inés Arrimadas, que va culminar amb la moció de censura fallida a Múrcia i la convocatòria d'eleccions a la Comunitat de Madrid, on algunes enquestes ja deixen el partit sense representació parlamentària.