Des de l'inici de la pandèmia els detractors del govern espanyol acusen les autoritats sanitàries d'amagar la dada real de morts a Espanya. Alguns casos són difícils d'explicar, com el de la residència d'avis Dr. González Bueno, a Madrid. Allà van morir 126 persones grans durant la pandèmia, però només consten 4 com a morts oficials per Covid-19.
Aquest és el centre públic més gran d'aquest tipus a Espanya i durant la pandèmia va ser un dels principals focus de coronavirus. Tot i ser la residència amb més casos de Madrid, només quatre morts han estat confirmats amb Covid-19.
Les altres 74 persones van perdre la vida amb signes compatibles amb el coronavirus, encara que no hi ha confirmació possible. La resta van ser classificats com a altres causes. Abans que la Covid s'expandís, a Madrid hi havia autoritzades un total de 52.123 places per a gent gran a les residències, i de març a juliol han mort 11.555 avis i avies per qualsevol causa.
Pel que fa a la residència del Dr. González Bueno, ha comptabilitzat el nombre més elevat: 126 decessos. La segueixen la residència Reina Sofia, a Las Rozas, amb 111 morts, i Los Nogales Pacífico, amb 107.
Eduardo i Paz
Els familiars dels ancians morts se senten importants i demanen que no se'ls oblidi. Mari Paz Villanueva, filla d'Eduarzo i Paz, morts durant el la pandèmia del coronavirus, denuncia que el seu pare va estar dues setmanes malalt a la residència, a la mateixa habitació que la seva mare, amb símptomes de Covid, però no se li va traslladar a cap hospital ni li van realitzar test.
Mari Paz recorda que el cap de setmana del 7 i 8 de març, veient que anaven a tancar els centres de dia, va voler anar a veure els seus pares. A recepció ho van voler impedir, però al final el seu pare va baixar i va poder estar una estona amb ell. Va ser l'última vegada que el va veure. El 25 de març li van dir que tenia símptomes de refredat, compatibles amb coronavirus.
La seva mare dormia a la mateixa habitació, tot i que li van dir que estava bé. No obstant això, diu que tractava de contactar amb la residència diàriament però no li donaven informació. A través d'un conegut va aconseguir veure un vídeo en què una infermera denunciava la manca d'equips de protecció per a treballar en plena pandèmia.
Mari Paz va ser testimoni del protocol que impedia enviar a la gent gran als hospitals. «Jo vaig veure el procolol. Els han deixat morir, els han matat», diu. Els últims dies va aconseguir parlar amb la fisioterapeuta. Li va preguntar per què no la portaven a l'hospital de La Paz, com feien quan passava alguna cosa, però no va rebre resposta.
Els dies passaven i les següents trucades van ser per dir-li que el seu pare estava pitjor. Li van posar sèrum, analgèsic, oxigen. La seva mare continuava bé. Però el 6 d'abril li van trucar per dir-li que havia mort. «Em van dir que feia dos dies que no volia menjar i que va morir per fallada cardíaca». Ni rastre de símptomes de coronavirus, tot i que feia dues setmanes que vivia a la mateixa habitació que el seu marit malalt de Covid.
Mari Paz va demanar que portessin al seu pare a un hospital, que portava des del 25 de març malalt, però li van dir que l'anaven a sedar. Va morir el 8 d'abril al matí. Ni el pare ni la mare es troben a la llista de morts confirmades per coronavirus perquè no els van fer les proves PCR. La mateixa residència va confessar a Mari Paz que no tenien test.
Associacions de víctimes
Familiars dels morts i associacions de víctimes no donen credibilitat a les dades de morts per coronavirus en residències de Madrid. La presidenta del Defensor del Pacient afirma que hi ha gent que no han comptabilitzat perquè no les han enviat a l'hospital i han mort allà.
Des de l'associació es diu que el que ha passat amb el cas de Mari Paz i els seus pares concorda amb les sospites sobre la manipulació de les dades. El que passa, diuen, és que hi ha residències on els doctors són més primmirats i altres que, com que no tenen certeses, es curen en salut i posen fallada cardíaca.
Sobre les xifres que ofereix la residència Dr. González Bueno, diuen que no és realista: «Si compares amb altres anys, no moren 54 persones en uns mesos. És pura estadística. Si es basen en els certificats per defunció, cadascú ha actuat sota el seu propi criteri o el del director. No ha estat uniforme i en alguns potser han estat més veraç».
Segons la presidenta, Carmen López, «dins de les xifres exposades de les residències, probablement dels que es desconeix la causa de la mort, el 90% també siguin sospita de coronavirus. Quan se li han fet les proves, un 70 o 80 per cent han donat positiu. S'han infectat quasi la totalitat dels que estaven tancats en residències».
A la residència guarden silenci. Els treballadors compten ara amb equips de protecció individual, cosa que al principi de la pandèmia no van tenir. La situació en la primera línia de batalla del González Bueno és complicada pel que ha passat els últims mesos. Són els que més morts han hagut de lamentar, i es preparen per al que pugui venir a la tardor.