Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de les mans d'un avi

Una infermera de Tarragona dissenya un manual per aprendre a acompanyar la mort d'un familiar a casa

Sílvia Reverté ofereix eines a la família o les cuidadores per satisfer les darreres necessitats de les persones terminals

«Moltes famílies  o persones cuidadores tenen la sensació que no saben acompanyar  les persones terminals en el seu final, i això els fa sentir culpables», assenyala la Sílvia Reverté, infermera del Col·legi Oficial d'Infermeria de Tarragona (CODITA). Sota aquesta premissa, la professional ha elaborat un manual  concret per ajudar a acompanyar aquest procés de defunció  d'un familiar a casa; amb l'objectiu de proporcionar eines a les persones cuidadores  per tal de satisfer les darreres necessitats físiques i emocionals dels pacients.

Reverté considera bàsic recordar «la humanització  de la professió de la infermeria en tot moment», i destaca que la persona en situació de final de vida és qui ha de poder escollir com serà el seu desenllaç i amb qui. Amb el manual, proposa una sèrie d'eines, d'informació i de respostes a aquestes persones per tal que puguin atendre les seves necessitats  de la millor manera possible en aquesta situació, sempre difícil, i saber acompanyar de la millor manera possible.

Les persones que escullen morir al seu domicili, i no a centres hospitalaris, ho fan per augmentar el seu comfort  fins al darrer moment i per reduir riscos associats als hospitals com ara la desconnexió  del medi familiar per afrontar aquests darrers dies de vida. Malgrat això, les dades subratllen que no són casos majoritaris. Al 2017, les darreres informacions disponibles, només un 19% d'homes i dones escollien morir a casa seva, notablement per sota cels centres sociosanitaris, i molt lluny del 48% de dones i un 57% d'homes ho feien als hospitals. L'ambició del manual, però, és molt més senzilla: oferir eines professionals per acompanyar millor en el procés.