Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona embarassada tocant-se la panxa amb les dos mans

Una infermera de Tarragona dissenya un protocol per a l'atenció a dones embarassades amb trastorn bipolar

La iniciativa vol «estandarditzar les cures» per controlar la malaltia en l'embaràs, la seva planificació i el postpart

Una infermera  del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) ha dissenyat un protocol per a l'atenció a dones embarassades amb trastorn bipolar. Es tracta d'un protocol d'atenció estandarditzada per controlar el trastorn bipolar i el seu tractament en dones que planifiquin un embaràs, gestants o després del part.

«És un recurs de vital importància per estandarditzar les cures infermeres. Es tracta d'una eina  clara i senzilla d'utilitzar, que pot ser extrapolada a qualsevol centre que disposi de servei d'infermera psiquiàtrica o bé de gestora de casos d'infermeria», destaca Maria José Pastor, la infermera de CODITA que ha dissenyat el protocol. La infermera de consultes externes de Psiquiatria  serà l'encarregada d'executar el protocol, expliquen des de CODITA.

Es realitzaran consultes periòdiques en què la infermera valorarà a la pacient  mitjançant una entrevista, una exploració, observació i els qüestionaris específics. «A causa de l'alta complexitat que suposa la fusió d'un embaràs  amb un trastorn mental greu, disposar d'un recurs específic ajudarà a guanyar seguretat  als professionals sanitaris que vulguin proporcionar cures  en aquest àmbit», destaca Pastor.

Un embaràs pot accentuar l'alta vulnerabilitat de les pacients amb algun tipus de trastorn mental

«Sabem que el tractament del trastorn bipolar inclou psicofàrmacs que posen en risc l'estat del nadó, tant en l'embaràs com en la lactància  materna. Els canvis fisiològics durant l'embaràs i la lactància condicionen l'absorció, la transferència, l'excreció i el metabolisme dels psicofàrmacs. Per tant, hem de sospesar sempre el risc  que el tractament suposa tant per al nadó com el risc de recaigudes de la mare», exposa la infermera.

Les dones tenen una alta vulnerabilitat a patir trastorns mentals  en els períodes de grans canvis hormonals. Durant l'embaràs, si la dona pateix una patologia mental, aquesta vulnerabilitat  es pot veure augmentada. El trastorn bipolar és una malaltia mental crònica que es caracteritza per variacions en l'estat d'ànim. Es pot arribar a controlar amb el tractament i seguiment adequats, que permeten a moltes persones portar una vida normal.

El protocol pioner ha anat a càrrec d'una infermera del Col·legi Oficial de Tarragona

Es pot desenvolupar a qualsevol edat, però el pic diagnòstic  es troba entre els 15 i els 25 anys. Els casos que debuten més d'hora estan més associats a factors genètics. La detecció a aquestes edats comporta l'administració primerenca de psicofàrmacs  a dones en edat fèrtil i alguns tenen risc per a la salut reproductiva de la dona.

A més, la malaltia  està associada amb alts costos econòmics ja que requereix de tractament  per a tota la vida, això facilita que hi hagi un percentatge important d'abandonaments amb el perill que suposa de recaiguda. Per aquesta raó, és considerada una patologia de difícil control i encara més en embarassades, ja que les dones diagnosticades amb trastorn bipolar poden patir recaigudes en el postpart.