Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic

Infermeres de Catalunya critica Salut i crida a la vaga indefinida: «Vergonya»

El sindicat reclama «deixar d'invertir milions d'euros en empreses privades» en lloc de dotar el sistema públic

Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic
El sindicat reclama «deixar d'invertir milions d'euros en empreses privades» en lloc de dotar el sistema públic | cedida

Infermeres de Catalunya ha criticat que el Departament de Salut obri la porta mitjançant una instrucció a modificar jornades i descansos del personal sanitari si la situació ho requereix, com ja va fer en la primera onada. El sindicat ha reclamat a Salut «deixar d'invertir milions i milions d'euros en empreses privades», en al·lusió al contracte de Ferrovial, i ha dit que la situació els aboca a una vaga indefinida del sector. 
 

Una instrucció estableix que les entitats del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) poden adoptar «mesures especials» si es donen circumstàncies concretes als centres que «impossibilitin el manteniment normal de l'assistència sanitària a la població amb els recursos disponibles». 
 

Per a Infermeres de Catalunya es tracta d'una «nova instrucció de la vergonya» que torna a posar el pes i la responsabilitat de l'assistència a la població sobre les esquenes dels professionals de la salut. Ha afegit que es tracta d'una «retallada de drets laborals, suspensió de vacances i permisos, alteració dels horaris de treball i els descansos establerts i la possibilitat de poder obligar els professionals a fer hores extraordinàries sense cap límit». Ha afegit que d'això en el passat se'n deia «explotació laboral» i ara «s'emmascara sota el nom 'vetllar per l'assistència a la ciutadania'». 


El sindicat ha criticat la «manca total de previsió» i ha acusat Salut d'afectar les jornades i descansos dels sanitaris perquè durant anys no s'han fet millores ni s'han dotat les plantilles de prou personal. 


Infermeres de Catalunya ha posat també en dubte els punts de la instrucció que parlen de desplegar un pla d'actuació per garantir el suport emocional i de gestió de l'estrès dels professionals, que, segons asseguren, va ser «inexistent» en la primera onada. Pel que fa a l'adequació dels espais de treball, ha dit que es mantenen els llocs «desorganitzats», amb bases «petites i insalubres» al Sistema d'Emergències Mèdiques i ha apuntat a la «incapacitat» per donar seguretat als professionals de l'atenció primària. 


D'altra banda, ha assegurat que hi continuen havent problemes amb els equips de protecció individual i amb la dotació de vehicles per a fer els desplaçaments sanitaris requerits. 


Per tot això, Infermeres de Catalunya ha assegurat que s'està arribant a una situació «de no retorn» i ha enviat una carta al director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, reclamant la retirada de la instrucció. Li han demanat també que «vetlli perquè els drets laborals dels professionals del sistema de salut no es vegin menystinguts per la seva manca d'inversió ni previsió», així com que busqui solució a la manca d'infermeres.  


Adaptació de les jornades i descansos

La instrucció, signada per Comella, va acompanyada d'un annex, que és el document que els centres han de complimentar si s'escau emprendre aquestes mesures especials. En aquest es concreta que la direcció pot «adaptar les jornades de treball i descansos dels professionals afectats d'acord amb les necessitats assistencials del centre i el pla de contingència previst».
 

S'especifica que això inclou tant la jornada ordinària i complementària d'atenció continuada, els torns de treball, el treball en dissabtes i dies festius, els descansos diaris i setmanals i les vacances. A més, la direcció pot determinar «l'obligatorietat de la realització d'hores extraordinàries per força major per part dels professionals contractats a temps complet o temps parcial no supeditades al límit de les 80 hores anuals». 


El document recull també la possibilitat de fer en format de teletreball tasques administratives de gestió que no es puguin demorar per part de «treballadors sotmesos a aïllament domiciliari preventiu» o altes que, tot i no estar en confinament, vulguin acollir-se temporalment a aquesta modalitat a distància de forma voluntària. 


També s'estableix mantenir «en la mesura del possible» la contractació laboral i l'ocupació efectiva de les places creades per les entitats sanitàries per fer front a la Covid-19, mitjançant la renovació dels professionals reclutats en el període de pandèmia o la contractació laboral d'altres professionals que hagin d'ocupar part d'aquestes places.