Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Tots els detalls sobre la nova variant de coronavirus que ja ha arribat a Espanya

La comunitat científica i l'OMS coincideixen que té un major potencial de contagi, però no existeixen evidències que sigui més letal

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Espanya rebrà uns 140 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19. | CatalunyaDiari

La Comunitat de Madrid ha confirmat avui que s'han detectat quatre casos positius de la nova soca de coronavirus, a més de tres casos sospitosos pendents de confirmació. Si tal com creuen els científics és una variant més contagiosa, és d'esperar que apareguin nous casos i s'hagin de reforçar les mesures de prevenció.

La variant de coronavirus VOC 202012/21 és una mutació del virus causant de la Covid-19. Segons les primeres investigacions, és una modificació de la proteïna S amb la que el coronavirus s'adhereix a la cèl·lula per propagar-se.

[Tweet]1340332784934641665[/ tweet]

L'alarma va saltar fa tot just uns dies quan les autoritats sanitàries al Regne Unit van confirmar la presència d'un brot a la regió de Kent, a sud-est de país, amb uns mil infectats per una nova mutació del virus. Poc després van confirmar l'existència d'aquesta nova variant, amb una major capacitat de propagació.

Poc després va arribar la confusió per algunes informacions contradictòries sobre l'abast real de la soca i el seu risc potencial. De fet, la investigació segueix el seu curs i els científics demanen calma fins que hi hagi més evidències científiques. Per ara, això és el que se sap de la nova soca de coronavirus que ja ha arribat a Espanya.

1. Una soca preocupant

Tot i que en principi les autoritats van tranquil·litzar a la població, l'evidència científica va confirmar els pitjors pronòstics. El consell assessor de govern britànic assegura que és una soca un 70% més contagiosa.

La preocupació dels científics ara se centra en tres aspectes fonamentals. Primer, aquesta mutació està reemplaçant de manera ràpida a altres versions de virus. Dos, presenta mutacions que afecten una part del virus que probablement és important. I finalment, algunes mostres han demostrat al laboratori una seva major capacitat d'infectar cèl·lules.

2. A qui afecta més

Ja va passar amb l'última mutació del coronavirus, la qual va aparèixer a Espanya aquest estiu: el coronavirus va evolucionar per infectar amb més facilitat a persones més joves. Això podria succeir també en aquest cas. A falta de més evidències científiques, els experts sospiten que la nova variant de coronavirus afecta més nens menors de 15 anys.

Un dels epidemiòlegs més prestigiosos del Regne Unit va confirmar que la nova soca té una major propensió a infectar els nens, amb taxes estadísticament molt més altes. Aquest extrem ha estat confirmat també per l'OMS.

3. Amb quina velocitat es propaga

Els matemàtics intenten calcular-ho a partir dels casos registrats fins avui. La nova soca es va detectar per primera vegada el 20 de setembre. Al novembre, una quarta part dels casos a Londres eren d'aquesta nova variant. Al desembre representaven ja gairebé dos terços dels casos. El govern britànic creu que és un 70% més contagiosa.

Segons el professor Nick Loman, científic britànic, malgrat les sospites «es requereixen experiments de laboratori», però «això portarà setmanes o mesos, i probablement en aquestes circumstàncies no hi hagi tant de temps per esperar».

4. Fins on ha arribat

La variant va sorgir al sud-est del Regne Unit i segons les últimes informacions de l'OMS ja està en nou països europeus, entre ells Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Àustria i Dinamarca.

[Tweet]1342506805541433344[/ tweet]

La soca britànica de coronavirus ha arribat també al continent asiàtic, almenys al Japó. Allà es va registrar ahir un nou rècord de contagis, 3.800 en les últimes 24 hores. De tots aquests contagis, 24 són de la nova variant. Es tracta de visitants procedents del Regne Unit que han estat posats en quarantena.

5. Una mutació entre moltes

El SARS-CoV-2 va aparèixer per primera vegada a Wuhan, Xina, però poc després va fer el salt a altres països i continents. Després de la primera seqüència de virus s'han detectat multitud de mutacions.

La més significativa fins ara era la D614G, sorgida a Itàlia, al febrer. Aquesta variant es va convertir en la versió dominant de virus. Però després es va detectar una altra variant, l'A222V, vinculada a les vacances d'estiu a Espanya i que els turistes van propagar després als seus països. Les mutacions són una forma de supervivència dels virus.

6. És més letal?

El govern britànic, els científics i l'Organització Mundial de la Salut coincideixen que no hi ha evidències per afirmar que la nova soca pot desencadenar casos més greus de Covid-19. La modificació en la mutació permet al virus adherir-se amb més facilitat a la cèl·lula i replicar-se, però això no es tradueix en símptomes més greus.

No obstant això, tampoc es descarta que pugui ser així. Els científics segueixen analitzant la soca al laboratori per aconseguir respostes més concloents. En tot cas, la seva capacitat de contagi seria suficient per a tornar a col·lapsar els hospitals.

7. Com afectarà les vacunes

El descobriment d'un parell d'alteracions en el codi genètic de virus fa pensar que la nova mutació el faria menys vulnerable a certs anticossos. Això seria una mala notícia, perquè posaria en risc l'eficàcia de la vacuna del coronavirus.

Per ara no hi ha evidències científiques sobre aquest fet i, a més, els experts coincideixen que és una possibilitat molt remota. Segons expliquen els científics, el virus trigaria anys a evolucionar prou per a neutralitzar l'efecte de les vacunes. No obstant això, cal estar alerta.

8. Què se sap de la soca de Sud-àfrica

Poc després de l'anunci de l'aparició de la variant britànica va saltar la notícia d'una altra variant a Sud-àfrica. Les dues mutacions es localitzen a la proteïna de l'espiga, però genèticament són molt diferents.

Tot i que el ministre de Salut britànic, Matt Hancock, va declarar que la soca sud-africana és més contagiós que la britànica: «Aquesta nova variant és altament preocupant, perquè és més contagiosa i sembla haver mutat més que la nova variant que va ser identificada al Regne Unit».

9. Com frenar la seva propagació

El comitè d'experts que assessora el govern britànic sobre el coronavirus considera que aquesta variant causarà més contagis, ingressos i morts que la primera i la segona onada. La primera reacció va ser confinar la regió on va aparèixer i les properes, amb l'objectiu d'impedir que se segueixi propagant cap a altres regions del país i cap a altres països.

Els experts tenen clar que amb independència de la letalitat de la nova soca, la seva velocitat de propagació obligarà a endurir les restriccions. Si es confirmen els pitjors presagis i resulta molta més infecciosa, posarà en risc tota l'estratègia de lluita contra la pandèmia.