Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant

Nou cop a Puigdemont: La mala notícia que pot rebre del Parlament Europeu en breu

En cas que s'aprovi la proposta, la justícia belga podrà tramitar l'ordre d'entrega

Carles Puigdemont en primer pla, amb les ulleres posades i el micròfon davant
L'informe de la Comissió d'Afers Jurídics defensaria aixecar la immunitat a Carles Puigdemont. | Cedida

Després que Junts per Catalunya caigués aquest passat diumenge al tercer lloc de l'arc parlamentari català i cedís la posició de partit independentista amb més suports a ERC, Carles Puigdemont podria sumar en breu una nova mala notícia. Val a dir, però, que es tracta d'un pas ja del tot esperat per a l'expresident de la Generalitat i que la seva defensa jurídica donava per fet des de fa molts mesos. Ho avança aquest dijous, 18 de febrer, el diari 'ABC': la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu proposarà l'aprovació dels suplicatoris del Tribunal Suprem per aixecar la immunitat parlamentària a Carles Puigdemont, així com també als altres dos eurodiputats de JxCat, Toni Comín i Clara Ponsatí.

La comissió de l'Europarlament encarregada de revisar els suplicatoris, favorable a concedir-los

L'informe que ja ultima la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu donarà llum verd a l'aixecament de la immunitat, segons el rotatiu. Si es confirmés la notícia, la proposta s'hauria de votar al ple de l'Eurocambra, que és qui prendrà la decisió definitiva sobre si s'accepten o no els suplicatoris presentats pel Suprem espanyol.

Segons 'ABC', el ponent de la comissió, l'eurodiputat búlgar de l'extrema dreta Angel Dzhambazki, argumentarà que no correspon al Parlament Europeu qüestionar els sistemes judicials dels estats membres i, per tant, es mostrarà partidari d'aixecar la immunitat i permetre que la justícia belga dugui a terme els procediments per acceptar o rebutjar l'extradició de Puigdemont, Comín i Ponsatí a la justícia espanyola.

El mateix argumentari que exposarà Dzhambazki rebutjarà l'aplicació del Protocol de Privilegis i Immunitats de la Unió Europea al qual apel·len les defenses dels tres polítics catalans, pel qual defensen que estan amparats: el ponent creu que els actes pels quals són reclamats per la justícia espanyola no els van cometre en la seva condició d'eurodiputats, sinó que són anteriors —quan eren president i consellers, respectivament, del Govern de Catalunya l'any 2017— i, per tant, no es poden acollir a aquest text.

La darrera paraula, al ple de la cambra

Un cop la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu presenti el seu informe, que amb tota proabilitat anirà en el sentit que avança aquest dijous el diari 'ABC', la qüestió anirà a parar a l'ordre del dia d'un ple de l'Eurocambra, que tindrà la darrera paraula sobre si es concedeixen o no els supliactoris. Aquí es clau la posició del grup socialista, que encara no l'ha fixat i no ho farà fins que no conegui el contingut real de l'informe. Si s'aixequés la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí, continuarien sent eurodiputats però perdrien provisionalment la immunitat; i la justícia belga hauria de tramitar i decidir si els extradeix o no. En cap cas, doncs, implica l'extradició automàtica.