L'accident químic del passat mes de gener al polígon químic Sud de Tarragona encara manté les cicatrius obertes. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat a les autoritats locals aquest dilluns les conclusions de l'informe de la Taula d'Avaluació i Seguiment que es va constituir per seguir el cas d'IQOXE ara fa tres mesos i mig. El document, però, no resol les grans preguntes.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
L'informe subratlla mancances a l'hora de gestionar l'emergència i conclou, a grans trets, que «cal una presa de decisions i una gestió d'emergències més propera al territori», tal com ha valorat el president. També proposa reforçar els recursos del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) en prop de 800.000 euros o la necessitat de revisar i readaptar els protocols, en la línia de respostes que l'administració ja ha anat donant.
L'informe sobre IQOXE referma la necessitat de revisar els protocols fins ara vigents
L'informe també proposa «incrementar el rol dels ajuntaments implicats» i posar en marxa nous elements de detecció anticipada d'emergències químiques per tal d'accelerar les respostes a possibles emergències futures. Són mesures que l'executiu ja ha fet efectives en la redacció del nou PLASEQTA.
El #president@QuimTorraiPla ha presentat, juntament amb el #conseller@MiquelBuch, l’informe final que ha elaborat la Taula d’Avaluació i Seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE del polígon petroquímic sud de Tarragona, al municipi de La Canonja @interiorcatpic.twitter.com/ugn8PG5mBZ
— Govern. Generalitat (@govern) May 4, 2020
Una de les conseqüències més importants de la cicatriu ha estat el retorn a Tarragona de la gestió del pla d'emergències químiques, aquest PLASEQTA, que feia una dècada que s'havia absorbit des de la gestió genèrica del PLASEQCAT català. El protocol específic per Tarragona, a més, s'ha reforçat amb una sèrie de mesures fins ara inèdites per tal d'evitar que es repeteixin els errors de gestió o coordinació que van quedar palesos aquell tràgic dimarts d'hivern.
IQOXE: tres víctimes mortals i un llegat de cicatrius incurables
La forta explosió a la planta d'IQOXE va deixar tres víctimes mortals i diverses persones ferides el vespre del passat 14 de gener, una data que ja quedarà per sempre més a la memòria col·lectiva dels tarragonins. Es tracta de l'accident més greu de la indústria química de Tarragona en 30 anys, des del també recordat atemptat terrorista d'ETA a l'antiga Enpetrol l'any 1987, i ha marcat indubtablement un abans i un després.
CCOO rebutja l'informe final
CCOO ha manifestat que «no està d’acord amb la presentació d’un informe final per part de Presidència dels Govern de la Generalitat, quan encara estan obertes la comissió d’investigació del Parlament i la comissió de Treball per establir la coordinació d’activitats preventives entre les empreses dels polígons petroquímics de Tarragona i la Inspecció de Treball no ha acabat ni ha resolt la investigació de l’accident».
A més, el sindicat denuncia que no ha participat ni té coneixement de cap proposta concreta sobre les modificacions del pla d'emergència exterior de la indústria química.
D'altra banda, CCOO exigeix al Govern una acció decidida i compromesa amb la seguretat de les persones que treballen als polígons petroquímics de Tarragona i demana que «es depurin responsabilitats polítiques davant la clara ineficàcia del Govern de la Generalitat, que no és capaç de desenvolupar les seves competències en matèria de seguretat industrial i laboral».
UGT urgeix a la Generalitat a actuar per evitar més accidents
Per la seva banda, UGT Tarragona considera que cal coordinar els plans d'autoprotecció amb els agents socials, empreses i administracions. Critiquen que «el PLASEQTA i els àmbits on es tractarà de seguretat industrial i medi ambient, es desenvoluparan d’esquena als treballadors» i consideren «del tot equivocat i injustificat que UGT, com a sindicat majoritari en el sector químic, no formi part d'aquests àmbits».
El sindicat considera necessari «que s’augmenti el personal d’inspecció de treball i les inspeccions de manera específica en el sector químic, amb una formació especialitzada per a aquest personal» i emplaça a «continuar treballant en el protocol de seguretat que s’havia començat a treballar entre sindicats, empreses i Departament de treball i que havia quedat aturat a causa de la Covid-19».