Les costes de Tarragona tornen a sortir al mapa i ho fan amb un nou toc d'atenció per l'alta concentració de plàstics a les platges del territori. Un nou informe de l'ONG ecologista 'Surfrider Foundation' ha tornat a posar el focus en les ingents quantitats de 'pellets' de plàstic, petites boletes de no més de cinc mil·límetres, que s'han trobat en els últims anys a platges com la de la Pineda, a Vila-seca, o el Miracle i l'Arrabassada de Tarragona. L'entitat ecologista avisa dels riscos que això suposa per a l'ecosistema marí del territori i demana endurir els controls per evitar futurs vessaments o fuites.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
«La contaminació per 'pellets' a Tarragona és recurrent i afecta diverses platges de la costa», recull l'informe, en base a episodis com el de la darrera primavera a la Pineda, on una sèrie de tempestes van acostar a la sorra milions d'aquestes boles de plàstics, un episodi que després es va repetir a altres platges properes. L'ONG Good Karma Projects, responsable de les accions de recollida d'aquests materials, calcula que van haver de recollir «entre 30 i 90 milions d'aquestes boles», que es fan servir com a matèria primera per fabricar productes plàstics molt diversos. La forma de 'pellets' és l'habitual per transportar el material abans de donar-li les formes desitjades a la indústria.
L'ONG ecologista demana «mesures urgents» per posar fre a la contaminació de les platges amb microplàstics
L'informe avisa que «aquestes boles tenen un gran impacte en els ecosistemes naturals», en especial quan múltiples espècies de peixos les confonen amb aliment i acaben causant la mort dels animals. «És probable que més de 220 espècies marines puguin ingerir aquests plàstics», lamenta l'ONG, en una forma de contaminació especialment difícil de netejar a causa de la seva mida reduïda. L'estudi posa el focus en cinc punts especialment delicats d'Europa: el mar del Nord escandinau, la Côte d'Opale francesa, les zones portuàries i industrials de Rotterdam i Amberes i la Costa Daurada de Tarragona.
«Aquests vessaments massius de plàstics s'estan produint des de l'arribada de la indústria petroquímica a la dècada dels anys '60», resol l'ONG responsable del document, «i el que nosaltres reclamem és que apliqui mesures reals per resoldre aquestes fuites», demanen, com ara una regulació estricta que posi fre a l'acumulació de 'pellets' al litoral. «Totes les empreses de l'AEQT que fabriquen aquests 'pellets' estan adherides a una iniciativa global —anomenada 'Zero Pellet Loss'— per a la gestió responsable i les bones pràctiques de neteja i control a fi d'evitar fuites al medi ambient», ha explicat el gerent de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), Juan Pedro Díaz, en declaracions a TarragonaDigital.
Díaz considera «necessari» que altres empreses implicades com els transports o reciclatges també s'adhereixin al compromís per tal de «minimitzar el risc de pèrdues» dels plàstics pel camí, i les ha animat a sumar-se al projecte. «La resposta d'aquestes empreses ha estat prou positiva», apunta. «La indústria química comparteix la preocupació per la presència d'aquests plàstics en el medi i en particular a les nostres platges», ha afegit, «i el nostre objectiu no és només evitar que hi hagi 'pellets' al medi, sinó també col·laborar per retirar aquells que ja hi són fruit de pèrdues, de vessaments o arrossegats per corrents marines d'altres zones».
El Port de Tarragona rep els plàstics «en contenidors tancats» i es desconeix l'origen exacte dels vessaments
Una de les veus més crítiques contra els vessaments a les costes de la Pineda és el portaveu de Vila-seca en Comú, Mario Téllez, qui no va dubtar a l'hora de qualificar de «desastre natural» les primeres imatges dels microplàstics colonitzant la sorra. «El que l'informe està evidentciant és que existeix un problema gros, que no és local sinó global i ningú pot mirar a una altra banda», opina. La principal hipòtesi del fenomen apuntava al vessament per part d'un vaixell, si bé la causa exacta no s'han pogut determinar. «És necessari fiscalitzar que s'estiguin seguint tots els controls i cal saber qui no ha fet bé la seva feina perquè se'n faci responsable», ha reblat el regidor dels comuns.
Fonts de l'Autoritat Portuària de Tarragona han descartat que a les instal·lacions del Port entrin aquestes càrregues de microplàstics a granel que puguin donar explicació als vessaments massius. «Tot el tràfic d'aquest material al Port de Tarragona es fa transportat en contenidors que ni es buiden ni es manipulen en les nostres dependències», han confirmat fonts portuàries a aquest mitjà.
«El compromís del Port de Tarragona amb el creixement sostenible i amb la conservació i protecció de l'entorn natural és ferm», subratllen, i consideren «totalment exclosa» la possibilitat que aquest tipus de material es pugui vessar al mar des de les seves instal·lacions. Des de principis de 2019, segons ha pogut saber TarragonaDigital, el Port de Tarragona només ha rebut dos d'aquests contenidors tancats de 'pellets' de plàstic.
Les corrents marines van arrossegar «entre 30 i 90 milions de boles de plàstic» a la platja de la Pineda l'any passat
'Surfrider Foundation' destaca que microplàstics com aquests triguen segles a descompondre's, i critica amb duresa que «els vessaments se segueixen produint i els responsables segueixen sense sortir a la llum». L'associació de les químiques de Tarragona té la idea d'exigir «com a requisit» els compromisos de gestió responsable que actualment són només recomanacions. «Sempre es pot millorar, i òbviament el sector aspira a fer-ho de manera continuada», completa Díaz.
Els impulsors de l'estudi no es donen per satisfets i consideren que adoptar mesures «és urgent» per salvaguardar la natura en punts com la Costa Daurada. Els llums d'alerta s'encenen i els microplàstics de la platja semblen ara destapar un 'macroproblema' ambiental de fons per al present i el futur del litoral.