Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un exemplar de mosquit tigre

Comença el retorn del mosquit tigre a Catalunya, però amb bones notícies sobre la seva relació amb la COVID-19

Els experts donen per començada la campanya estiuenca del retorn d’aquest insecte, la picada del qual és força dolorosa

Imatge d'un exemplar de mosquit tigre
La picada del mosquit tigre és molt dolorosa | Arxiu

Els experts afirmen que la campanya del mosquit tigre a Catalunya i al conjunt de l’estat ha començat. No obstant, fan una crida a la calma assegurant que l’insecte no transmet la COVID-19  i pronostiquen que aquest any disminuirà la transmissió de malalties importades, com el Zika, el dengue i el chikungunya, gràcies a l'aturada turística.

Els científics de CREAF, que lideren el programa Mosquit Alert, en què els ciutadans col·laboren avisant de la presència de mosquits, confirmen, d'altra banda, que el tercer mosquit invasor que s'instal·la a Espanya, l''Aedes japonicus', detectat per primera vegada el 2018 a la península, ja està a Astúries i Cantàbria.

Segons el CREAF, durant l'any passat es van exposar al mosquit tigre uns 70 milions de persones a Espanya, entre població resident i turistes, comptabilitzant només les dades de Mosquit Alert, un programa creat fa cinc anys i finançat actualment per l'Obra Social 'la Caixa ', l'European Research Council (ERC) de la Comissió Europea i l'Ajuntament de Barcelona.

El programa Mosquit Alert

El programa Mosquit Alert compta ja amb més de 70.000 descàrregues de la seva ‘App’, i acumula 15.000 fotografies de mosquits i 4.000 llocs amb aigües estancades publicades per ciutadans, que són les que precisament indiquen que l'hora d'ara comencen a veure els primers exemplars de mosquit tigre .

Cap temor per la COVID-19 i menys malalties aquest any

El CREAF ha destacat que la campanya d'enguany arriba en plena pandèmia per coronavirus, però afirmen que, si bé els mosquits del gènere Aedes són capaços de transmetre 22 tipus diferents de virus, no tenen la possibilitat de transmetre la SARS-COV-2, que provoca la COVID-19.

A més, subratllen, l'atur previst del turisme aquest estiu pot frenar els casos importats de dengue, Zika o chikungunya, malalties que sí que poden transmetre els mosquits tigre, i reduir els contagis autòctons en persones que no han viatjat a països on aquestes afeccions són endèmiques .

«Si bé les molèsties provocades pels mosquits no disminuiran, el 2020 podem esperar menys probabilitat de casos autòctons d'aquestes malalties com els detectats en els darrers dos anys a Andalusia, Múrcia i Catalunya», vaticina Frederic Bartomeus, investigador de l'CEAB-CSIC i de l'CREAF i director de Mosquit Alert.

Alerta per nous mosquits invasors

No obstant això, Bartomeus alerta que aquest estiu una part del territori espanyol conviurà amb un altre nouvingut, l'Aedes japonicus, un mosquit d'origen japonès que es va detectar a través de l'app en 2018 i que segueix present a Espanya.

«Durant 2019 hem rebut 10 fotografies de l'Aedes japonicus, que ens confirmen que s'ha estès fins a Cantàbria», segons Bartumeus. També avisa que cal seguir atents a la possible arribada d'Aedes aegypti, el mosquit de la febre groga originari d'Àfrica, que va arribar a Canàries en 2017, encara que es va poder eliminar gràcies a la gestió local que es va fer.

«La participació ciutadana és una gran ajuda per descobrir l'arribada d'espècies invasores: alguns treballs estimen que podem avançar la seva detecció fins a dos anys i mig», explica John Palmer, investigador a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i codirector del projecte.

Només amb les dades recollides en l'aplicació de Mosquit Alert, aquest 2019 s'ha pogut confirmar la presència del mosquit tigre a 251 municipis espanyols, de manera que ja són un total de 550 les localitats a Espanya on és present aquest insecte.