Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Terrasses de la plaça del Mercadal buides, sense clients

La reobertura d'activitats a partir del dilluns 23 es farà per trams que duraran quinze dies

Salut defensa aixecar restriccions per la "bona tendència" tot i que encara no s'hagi superat el pic assistencial

El Govern prepara un pla per reobrir activitats a partir del 23 de novembre per trams que tindran una periodicitat de quinze dies, ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dilluns. El pla es compartirà al llarg d'aquesta setmana amb els sectors implicats. En roda de premsa, els responsables sanitaris han defensat que es comencin a aixecar de forma progressiva les restriccions a partir de dilluns per la «bona tendència» de les dades de contagis dels últims dies, tot i que no s'hauran assolit tots els objectius marcats, sobretot en l'ocupació de les UCI. Vergés ha assenyalat que, tot i que fa uns dies Catalunya va superar el pic de contagis de la segona onada, encara no s'hi ha arribat pel que fa a l'impacte assistencial.

[predef]telegramtgndigital-604[/predef]

Salut vol que la reobertura de les activitats tancades per la segona onada de la covid-19 i l'aixecament de les altres mesures es faci de forma progressiva i, segons ha indicat la consellera aquest dilluns, el pla s'organitzarà per trams de quinze dies, que és el període de referència per monitoritzar l'evolució de la pandèmia.

Es preveu que aquest pla tingui tres o quatre trams, però la consellera no n'ha volgut avançar més detalls, en espera de poder-lo exposar als sectors implicats al llarg de la setmana. Segons va apuntar la setmana passada la mateixa consellera, el pla començarà per les activitats a l'aire lliure, incloent les terrasses dels bars i restaurants, ja que, com a principi general, els exteriors són espais més segurs que els interiors pel que fa a la propagació del virus.

«Creiem que ens podem comprometre a partir del 23 amb aquesta reobertura, però hem d'explicar també que comporta assumir certs riscos», ha reconegut la consellera, que ha assegurat que des de Salut defensen el principi de «prudència» a la vegada que intenten trobar «equilibris» amb la «vitalitat econòmica i social».

L'hostaleria segueix reivindicant-se

D'altra banda, Hostaleria d'Espanya, Marques de Restauració i Adigital han demanat a les comunitats autònomes que apliquin «mesures coordinades, uniformes i proporcionades» per a l'hostaleria i les plataformes digitals, i que mantinguin els serveis de restauració de recollida i entrega a domicili com a «essencials» i sense excepcions. A través d'un manifest, el sector sol·licita «homogeneïtat» entre les comunitats en els horaris de amb la possibilitat que es pugui demanar fins a les 00.00 hores i repartir fins a la una de la matinada. «El 35% de les comandes es fan entre les 21.00 hores i les 00.00 hores», alerten les organitzacions, que també reclamen que es revisin en breu les mesures que obliguen a tancar bars i restaurants.

«S'haurien d'examinar davant la baixa i decreixent incidència de contagis registrada a l'hostaleria, segons les xifres del Ministeri de Sanitat», han apuntat Hostaleria d'Espanya, Marques de Restauració i Adigital, que posen sobre la taula dades oficials que diuen que des del maig menys del 3,1% dels casos de covid-19 s'han produït a bars i restaurants. «Una xifra que, en l'última setmana, s'ha reduït fins al 0,7%», han puntualitzat les organitzacions de l'hostaleria i plataformes digitals. En paral·lel, les entitats denuncien l'actual «disparitat de mesures i criteris» de les comunitats autònomes que està provocant un «greu perjudici» al sector de l'hostaleria i la restauració.