El pas de l'estiu deixarà la Font de la Manxa de Valls totalment recuperada i millorada. Fa dies que s'han iniciat els treballs de la reforma de la històrica font lluminosa que l'any 1971, coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.
Els 19 brolladors permetran múltiples jocs d’aigua en moviment que assoliran alçades de tres metres en el seu punt central i de fins a dos metres en els extrems. La nova il·luminació subaquàtica tindrà llums de tecnologia LED i permetrà mostrar qualsevol tipus de gamma cromàtica.
Espectacle de llum, aigua i color
Des del consistori s'apunta que «la nova Font de la Manxa serà capaç de mostrar a l’espectador un espectacle de llum, aigua i color d’una hora sense repetir cap seqüència». La inversió comportarà també la renovació completa de la instal·lació de canonades d’aigua, neteja i filtratge i instal·lació elèctrica.
El nou quadre de control estarà connectat amb fibra òptica, amb la qual cosa es podrà comandar a distància per introduir nous moviments d’aigua i jocs de llum. D’altra banda, la font comptarà amb un equip de filtració d’aigua per vidre actiu, un sistema d’alt rendiment que permet reduir el consum d’aigua en un 30%.
També s’ha previst instal·lar mecanismes d’aturada o de reducció de pressió dels brolladors d’aigua en cas de vent, per evitar que l’aigua mulli fora del vas.
50 anys de la seva inauguració
La font lluminosa es troba al bell mig de la plaça Font de la Manxa. Un punt neuràlgic del centre de Valls i de les antigues entrades per les carreteres de Montblanc i del Pla, el passeig dels Caputxins i els carrers Anselm Clavé i Jaume Huguet.
La font de la Manxa, o sigui, la font original, se li deia així perquè estava dotada d’una manxa manual. Captava l’aigua de la mina de la Xamora i passava força fonda i s’havia de manxar perquè sortís per les canelles de la font.
Va ser enderrocada l’any 1968 amb una forta polèmica a nivell popular. L’actual, estrenada fa 50 anys, la va dissenyar Carles Buïgas i Sans. També va fer les Fonts de Montjuïc, amb motiu de l’Exposició Universal de l’any 1929 a Barcelona.
Aquesta actuació complementa una altra obra urbanística que ja s'ha executat entorn de la carretera del Pla, entre les places de la Font de la Manxa, el Passeig dels Caputxins, així com els carrers de Veciana, Maria Codina, Priorat de Lledó, Sant Magí i Francesc Rodon i Queralt.