Divendres passat, a les onze del matí, va començar la prova pilot de reservar el raval Santa Anna de Reus per als vianants. Es prohibirà la circulació pel carrer cada divendres, dissabte, festiu d'obertura comercial i les seves vigílies fins al 29 de febrer. L'arrencada d'aquesta mesura es valora positivament per part de l'Ajuntament i amb optimisme pel que fa a part del sector comercial de la zona. Tots dos actors, però, també mostren prudència perquè tot just acaba de començar.
[predef]reus-144[/predef]
Part dels negocis del raval de Santa Anna van mostrar la seva oposició a la mesura anunciada per l'Ajuntament. Aquest dilluns, després d'haver passat el primer cap de setmana sense cotxes, la majoria dels comerços que han atès les preguntes de TarragonaDigital admeten, en major o menor mesura, que «mai s'havia vist passejar tanta gent». Matisen, però, que «va coincidir el primer cap de setmana de Nadal, el black Friday, l'encesa de les llums i que no feia fred».
Optimisme i prudència, i «alguna sorpresa»
Consideren, per tant, que cal ser prudent a l'hora de valorar-ho, i que fins que no hagin passat algunes setmanes no es podrà intentar copsar l'impacte de la mesura. En la mateixa línia es mostra el govern local. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, considerava aquest dilluns que «és molt aviat, però la valoració que es fa d'entrada és positiva; es veia més gent, es respirava més vida al raval».
Durant la compareixença de premsa per valorar l'arrencada de la campanya de Nadal ha avançat que «estem treballant, i n'informarem els pròxims dies, per poder fer alguna acció més, encara tindrem alguna sorpresa els pròxims dies». La regidora ha volgut destacar, també, la feina de la Guàrdia Urbana per gestionar i informar dels canvis en la mobilitat, «no hem d'oblidar que és una mesura molt nova», sentencia.
La difusió que s'ha fet de la mesura ha estat major que altres vegades que s'havia implantat, asseguren alguns dels comerços de la zona. Opinen, també, que perquè realment funcioni i es consolidi, «haurien de deixar el carrer a un sol nivell i posar pilones per separar la vorera» o que, fins i tot, «haurien de fer-ho a tot el tomb de ravals, no només aquí».
Entre els que es mostren més optimistes també n'hi ha que prioritzen l'esperit col·lectiu; «si la prova va malament a altres negocis, ens posarem de part seva», apunten des de Vegrà. A la botiga en concret els sembla que pot tenir un impacte positiu perquè venen productes que no són voluminosos, «no és el mateix que comprar una nevera». Matisen, també, que fa poc que han obert i, per tant, els falta bagatge per poder comparar el cap de setmana passat amb moments similars sense la prova pilot en marxa.
Més establiments participen en l'enllumenat
Caelles ha volgut destacar que «aquest meravellós enllumenat de la nostra ciutat és fruit de molta feina i de diferents actors, alguns som l'Ajuntament i l'Agència Reus Promoció o les Brigades, però també la part del comerç de la ciutat i, concretament, els caps de carrer». «Any rere any porten l'organització, la recaptació i la seducció establiment a establiment per poder fer possible tenir aquests llums de Nadal», recorda.
Enguany, de fet, des de Reus Promoció s'ha destinat una persona a reforçar aquesta tasca. Enguany són «més de 600, els establiments comercials que s'han implicat en l'enllumenat de Nadal, tenim 24 carrers que hi participen», un volum que representa, segons la regidora de Promoció de Ciutat, «aproximadament, de memòria, al voltant d'un 60% dels establiments».
Un dels motius, apunta, per haver registrat un augment de participants és el canvi en la seva gestió financera. «Hi ha una part important que paguen els establiments de cada carrer i hi ha una altra part que aportem des de Reus Promoció; enguany ha sigut 50% i 50%, el resultat que ha tingut ha sigut que hi ha hagut més establiments participants i un millor enllumenat», sentencia.
De cara al futur, Caelles confia que l'actual avantprojecte de llei anomenat APEU serveixi per incrementar encara més aquesta participació. «Aquella eina tan necessària, que realment equilibraria moltíssim; tothom que tingués un establiment a la nostra ciutat hi participaria, i la mostra d'enguany que donar més suport des de l'administració ha portat més participants, fa veure que la gestió público-privada és la línia a treballar, l'administració donant eines i el sector privat treballant i apostant per ser més competitiu».
Els llums de Nadal més enllà del centre
Fins ara, l'Ajuntament aportava el 30% del cost de l'enllumenat. Enguany, que s'ha apostat per un sistema led, aquesta proporció ha estat més alta. S'ha optat, també, per estendre-ho a carrers on, fins ara, no hi havia llums de Nadal gestionats d'aquesta manera. Es tracta de «la plaça de la Sang i el carrer de Vidal i Barraquer, un carrer de fora del centre de Reus on, els seus establiments, han fet un esforç que vull agrair per poder enllumenar les copes dels arbres».
Pel que fa als barris de la ciutat, així com les seves entrades, s'han reforçat amb més il·luminació, afirma Montserrat Caelles. De cara al futur, de fet, és optimista en aquest sentit. «Ara tindré noves competències en l'àrea de veïns, podré anar informant els diferents districtes comercials que hi ha a la nostra ciutat, més enllà del que és el centre comercial, esperem que l'any vinent puguin implicar-se altres carrers que tenen densitat comercial».
Fins llavors, els llums que s'instal·len tant a les entrades de Reus com a les places d'arreu de la ciutat van a càrrec de l'Ajuntament de Reus. «Remarcar l'impressionant arbre de Nadal que tenim a la plaça del Mercadal, el mercadet que ja s'està muntant, el meravellós os de la plaça de la Llibertat, que segur que serà molt fotografiat, i també aquesta setmana engeguem els llums dels barris de la nostra ciutat».