Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Bastida a l'església nova de l'Espluga de Francolí

L’Espluga de Francolí inicia la rehabilitació de l’església nova de Sant Miquel, tancada al culte des de 2018

La inclinació de l’edifici i les filtracions d’aigua són dues de les patologies principals detectades al temple

L’Espluga de Francolí  ha iniciat les obres de  rehabilitació que permetran recuperar l’activitat a l’església  nova de Sant Miquel. En aquest sentit, des de fa dies una gran bastida cobreix part dels murs laterals del temple i fonts municipals adverteixen que a causa de l’envergadura de l’actuació, «hi haurà afectacions  a la via pública  en relació amb els aparcaments de la zona més propera de l’església» i també pot implicar talls de trànsit que seran degudament informats i senyalitzats.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

La intervenció, molt esperada al poble, permetrà sanejar l’estructura de l’edifici i intervenir la teulada, ja que actualment presenta un estat de conservació molt deficient. Per dur a terme aquesta actuació es compta amb el finançament de la Diputació de Tarragona, de l'Arquebisbat de Tarragona i també de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí. Així, cada una de les parts aporta un terç  del cost del projecte, valorat en uns 90.000 euros.

En concret, s’intervenen les cobertes de la  capella lateral que es troben en un mal estat de conservació per l’acumulació de brutícia a la teulada i d’una mala evacuació de les aigües pluvials. A causa d’això, durant anys s’han produït  filtracions que han acabat afectant greument les bigues del sostre.

Tancada al culte des de 2018

Fruit de les humitats que provoquen aquestes filtracions, fa uns anys hi va haver diversos despreniments d’algunes peces de guix de la  cúpula  dels Evangelistes. Aquest fet va fer saltar totes les alarmes sobre l’estat de conservació de l’església nova i després de realitzar un estudi diagnosi, es va concloure que el temple neoclàssic, a més de tenir la teulada en mal estat, patia una  inclinació i uns moviments en els fonaments que propiciaven l’aparició d’esquerdes a les parets.

Coberta de l'església nova de l'Espluga
Imatge de la teulada de l'església | Ajuntament de l'Espluga de Francolí

Per aquest motiu, l’any 2018 l’Arquebisbat de Tarragona va decidir tancar  al culte l’església per raons de seguretat, davant del risc d’esfondrament d’alguna part. De fet, el 5 de juny de  2015 ja es va esfondrar  el sostre de la  sala parroquial, un espai adjacent a la nau principal de l’església. En aquell moment s’hi estaven realitzant les obres de reforç de la teulada i l’estructura va cedir. Per sort, no es van haver de lamentar danys personals.

Un edifici que té més de 130 anys

L’església nova de Sant Miquel es troba catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local. Va ser consagrada el 1871 i les obres es van acabar definitivament l’any 1888. És d’estil classicitzant, que es pot comprovar clarament en la forma de la portalada, en els detalls del frontó i campanar. L'interior està pintat en el mateix estil i a l'altar hi ha unes pintures de Llucià Navarro.

Des del seu tancament, recomanat pels Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a causa de la degradació estructural, els cultes religiosos, els enterraments, els oficis i tota l'activitat parroquial s'ha traslladat completament a l'altra església del municipi, la vella, situada a escassos metres de l'església Nova.

La Fira de Sant Vicenç a l'Espluga de Francolí en imatges!
Exterior de l'església nova | Àngel Ullate