Aquest any serà un any per redescobrir el paisatge que ens envolta. És el moment ideal per passar estones a l'aire lliure, envoltats de naturalesa i amb els nostres que tant hem trobat a faltar. Són moltes les opcions de propostes turístiques que se'ns presenten per a poder omplir aquests dies calorosos d'un estiu que serà ben incert. Una de les propostes més esperades és la de l'Oficina Municipal de Turisme d'Ascó. Que el dia 4 de juliol estrenarà, finalment, la seva temporada d'activitats fluvials pel Riu Ebre.
Unes experiències per gaudir en família, redescobrir el nostre patrimoni i endinsar-se en l'essència més pura de l'Ebre. Sens dubte la més aclamada de totes cada temporada és la del llaüt «Lo Roget» on es pot navegar per l'Ebre a través de la rèplica moderna d'un llaüt -l'embarcació típica de l'Ebre català que té els seus orígens en l'època musulmana-. Podreu descobrir el paisatge amb els viatges turístics amb llagut entre Ascó i el Pas de l'Ase.
Una temporada repleta d'activitats turístiques
La temporada donarà el tret de sortida el primer cap de setmana de juliol i s'allargarà fins a l'últim d'octubre. Entre les activitats trobareu diferents opcions, des de sortides ornitològiques, ocells a la mà, construir caixes niu, una visita guiada al nucli antic, més un tast de producte local i passejada amb llaüt, descobrir el món dels petits mamífers, fins a un taller de refugi de ratpenats. Un total de vint-i-sis activitats que tindran lloc entre els dissabtes i els diumenges d'aquesta temporada 2020.
Les sortides ornitològiques l'activitat per descobrir l'essència de l'Ebre
Aquesta activitat consisteix a navegar pel riu Ebre amb el Llaüt Lo Roget, on es travessa un dels paratges fluvials més espectaculars de la Ribera d'Ebre, el Pas de l'Ase. En aquest petit congost l'Ebre s'obre pas entre muntanyes deixant uns paisatges verges de gran bellesa. Sempre acompanyats per uns tècnics, es podrà conèixer l'espectacular geologia i morfologia del riu, així com la vegetació i la fauna que es podrà observar al llarg del recorregut.
A més de les paraules dels guies, els visitants també tenen a la seva disposició material com ara telescopis, prismàtics o guies visuals per tal d'identificar, amb imatges, les espècies de fauna que viuen en aquest tram del riu. Bernats pescaires, blauets, martinets blancs, llúdrigues, ànecs collverd, orenetes de ribera i els agrons blancs són alguns dels animals que habiten en aquesta zona del riu Ebre. Cada visita és diferent, cosa que la converteix en un gran al·licient pels visitants. Depenent de l'època de l'any en què es fa, s'observen unes espècies o unes altres.
La sortida acaba amb un tastet de Lutra. Una cervesa artesana molt ben arrelada al territori gràcies als seus sorprenents ingredients: la menta i la regalèssia.
Visita al nucli antic, tast de productes artesans i passejades amb llaüt
Aquesta activitat és la més aclamada pel públic, ja que et transporta a viure la història de l'Ebre de la manera més tradicional. La ruta comença amb un passeig pels carrers de la Vila d'Ascó. Estrets, tortuosos, amb ziga-zaga on podran descobrir aquell passat morisc que fa que el seu nucli antic sigui encisador. La Vila Closa, els perxes, les voltes i Sitges, els Sequerets, el pou de la neu, el carrer de la Mola, l'església, entre altres. Tot un conjunt patrimonial que de ben segur no us deixarà indiferents.
En acabar la ruta pel nucli antic, també inclou un tast de productes locals: embotits, pastisseria, vins, fruits secs, tots ells de gran qualitat i sobretot artesans i 100% naturals.
Per últim, el llaüt Lo Roget té una estètica similar als llaüts que fins fa unes dècades navegaven pel riu. La navegació esdevé el fil conductor que permet explicar la història de la navegació fluvial al riu Ebre i trasllada el turista a l'època en què llaüts i llaüters eren part del paisatge habitual del riu.
Si voleu més informació sobre les activitats turístiques d'Ascó podeu posar-vos en contacte amb l’Oficina Municipal de Turisme d’Ascó. A través de la seva pàgina web, trucant al 977 406 583, enviant un correu a: turisme@asco.cat