Fotografia d'una estelada dins d'un cotxe en la Diada del 2020

Arranca l'acte central de la manifestació de l'ANC per la Diada

Enguany els actes viuran la seva versió més descentralitzada a causa de la pandèmia

La mobilització convocada per l'ANC per la Diada d'enguany ha arrencat aquesta tarda amb la seva edició més atípica fins al moment a causa de la crisi de la covid-19. Enguany els actes viuran la seva versió més descentralitzada amb concentracions a més d'un centenar de punts repartits per una vuitantena de municipis i amb aforament limitat.

Al voltant de les 5 de la tarda han començat gairebé totes les accions arreu de Catalunya. A Barcelona, l'acte central se celebra a la plaça Letamendi. L'ANC ha limitat a 59.500 manifestants l'aforament total per als 131 punts de concentració de la Diada per adaptar-se a la situació sanitària. Des de l'entitat es va calcular 4 metres quadrats per cada persona.

Tothom hi ha hagut d'accedir amb mascareta i hi ha hagut gel hidroalcohòlic a les entrades, on s'ha comprovat si s'ha registrat. La més multitudinària es preveia a Badalona, amb capacitat per a 1.700 assistents, i la més petita, a Taüll, amb 12. Encara que en un principi es preveia que hi hagués 107 concentracions, segons l'entitat en les darreres hores s'han afegit nous punts de mobilització i s'ha arribat fins als 131 actes, amb un aforament total de 59.500 persones.

Les primeres detencions

Hores abans, la Guàrdia Civil ha detingut quatre membres del CDR de Balaguer per la seva suposada implicació en una crema de neumàtics aquesta matinada en diversos punts de les vies del tren a Lleida, que no han afectat la circulació. Els quatre han romàs a la comissaria de la Guàrdia Civil de Lleida però, finalment, han estat posats en llibertat.

Al migdia, de fet, els CDR han convocat una concentració davant la comissaria per demanar la posada en llibertat dels detinguts. Hi ha assistit mig centenar de persones, que s'han concentrat al descampat de davant amb pancartes, estelades i amb consignes en contra de la policia, al costat d'un nodrit desplegament policial de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra.