El Departament de Salut ha iniciat un cribratge al Campus Terres de l'Ebre de la URV per detectar casos asimptomàtics entre la comunitat universitària. Les proves s'efectuen durant dues jornades, aquest dijous i el pròxim 29 d'abril, amb la previsió que hi participin voluntàriament unes 400 persones, majoritàriament estudiants del campus i d'altres centres catalans.
Els participants s'han de prendre ells mateixos una mostra per a la PCR i, si volen, també es poden sotmetre a un test serològic. Tant Salut com la direcció del Campus s'han congratulat per l'elevada participació d'estudiants: de moment se n'han inscrit 193 dels 800 en total que hi ha al campus, si bé uns 300 d'infermeria ja han rebut la vacuna i no participen en el cribratge.
En la mateixa línia que s'ha seguit a altres universitats de Catalunya, el cribratge al Campus Terres de l'Ebre de la URV s'efectua just després a la tornada de la Setmana Santa per detectar casos asimptomàtics. Està adreçat a persones que no han estat vacunades: estudiants, principalment, però també docents i personal administratiu i de serveis del centre així com d'altres universitats catalanes. A banda de la presa d'automostres per als test PCR, els participants es poden sotmetre també a un serològic per determinar si ja estan immunitzades prèviament.
La gerent de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha reconegut que el Departament disposa de poques dades sobre la població jove, que no sol participar en les proves voluntàries massives, i creu que aquests cribratges permetran disposar d'una «radiografia d'aquest sector» poblacional i planificar mesures en contra de la pandèmia. En aquests moments, segons Salut, un 20% dels habitants de les Terres de l'Ebre ha rebut ja una primera dosi de la vacuna —un 7,6% les dues—.
L'operatiu s'ha iniciat aquest dijous, de deu del matí a dues del migdia, amb un primer grup de 160 voluntaris que van sol·licitar participar-hi amb cita prèvia. Per al pròxim dia 29 d'abril n'hi ha 110 més d'inscrits. Les sol·licituds, però, han desbordat les previsions inicials i tant Salut com el Campus treballen ja per ampliar dues hores més l'horari de la segona jornada i, així, poder arribar a les 400 persones participants.
«Ens hem quedat gratament sorpresos des de la direcció del Campus. Vam fer la crida dimarts al matí i al cap d'una hora teníem 72 persones inscrites per al cribratge, la meitat dels previstos per avui», ha subratllat el director Campus Terres de l'Ebre, Jordi Sardà. «De vegades és molt difícil contactar amb els nostres estudiants però quan els interessa, ells ho fan, perquè amb una hora s'ha omplert tot», ha afegit. A banda dels mateixos estudiants del Campus, la URV ha registrat entre els participants alumnes del CESDA, del centre adscrit EUSES, de la UOC, de la URL-Observatori de l'Ebre, 'alumnis', quinze membres del personal administratiu i de serveis així com 28 professors.
El de Terres de l'Ebre és el primer dels cribratges que s'efectuaran als diferents campus de la URV a la demarcació i, possiblement, serà l'últim a finalitzar. Durant els pròxims dies se'n faran també als campus de Bellissens (Reus) i Sescelades (Tarragona,), amb 641 inscrits, i Catalunya (Tarragona), amb 321, i on les places previstes també s'han esgotat amb molt poc temps.
La vacunació atenua la pandèmia a l'Ebre
D'altra banda, la responsable de Salut a les Terres de l'Ebre ha reconegut l'impacte que els retards en el proveïment de vacunes pot tenir en el ritme perquè la campanya arribi a tots els sectors de la població. Segons Lleixà, però, ha volgut remarcar que la seva aplicació ha reduït de forma considerable l'impacte de la pandèmia en sectors de la població especialment sensibles i també la pressió sobre els recursos hospitalaris.
«No tenim casos des de fa molts dies, no tenim brots a les residències. Ens passa igual amb els professionals sanitaris. En altres onades en teníem més de 100 aïllats. Al nostre territori això té un impacte molt gran i ara no passa. Ara estem en una quarta onada amb el 20% de la població vacunada: això redueix dràsticament el nombre d'ingressos», ha insistit Lleixà, to precisant que els casos ingressats a l'UCI són actualment cinc mentre que, a planta, n'hi ha cinc a l'Hospital Verge de la Cinta i un al de la Santa Creu de Jesús.