Les Terres de l'Ebre ha estat reconeguda al concurs Top 100 Destinations Sustainibility Stories. La innovació en la gestió de les platges del territori amb un renovat sistema d’indicadors i la identificació de bones pràctiques ha estat reconeguda com una de les cent millors pràctiques en sostenibilitat a nivell mundial.
Des del Patronat de Turisme de la Diputació s’ha presentat aquesta iniciativa, desenvolupada dins l’operació Platja Innovadora del PECT TurisTIC en Família. Una proposta inclosa dins de les 100 millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques a nivell mundial. Es dona a conèixer a través de la pàgina web de l’organització Green Destinations.
La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, destaca que «celebrem aquest reconeixement, es tracta d’un reconeixement compartit, perquè a través d’aquesta iniciativa liderem un esforç conjunt amb els municipis del litoral que les Terres de l’Ebre, que han participat i s’han implicat en la creació d’indicadors que els proposàvem per a unes platges innovadores i sostenibles. Plegats, hem marcat el camí per gestionar millor i de manera compartida les platges, combatre el canvi climàtic i renaturalitzar aquests espais del nostre litoral».
Millorar la gestió de les platges
La iniciativa s'ha desenvolupat en col·laboració amb diferents agents públics i privats. A més, ha inclòs la identificació de 50 bones pràctiques per a impulsar els canvis desitjats en els indicadors establerts.
Es detallen pràctiques relacionades amb la formació dels equips tècnics i dels operadors turístics i dinamitzadors d’activitats; activitats de sensibilització i campanyes de voluntariat; col·locació de panells informatius divulgatius dels hàbitats i espècies d’interès; protecció d’espais costaners marins; crear ‘paquets’ d’activitats per a famílies que es puguin realitzar en diversso dies a preus avantatjosos i, elaborar un catàleg d’experiències i activitats adaptades per a persones amb diversitat funcional i/o sensorial.
L'objectiu principal ha estat millorar la gestió del primer recurs natural i turístic de les Terres de l'Ebre: les seves platges. Des del Patronat de Turisme de la Diputació s'ha articulat una proposta de sistema d'indicadors per a la seva gestió sostenible.
Un sistema que ha de permetre la diversificació dels usos de les platges i preservar les funcions pròpies dels ecosistemes. Els indicadors proposats es divideixen en dos àmbits: platja sostenible i platja familiar.
La platja sostenible té entre els seus objectius mitigar el canvi climàtic a través d’indicadors concrets com la petjada de carboni dels usos de les platges. Les d'àmbit familiar i inclusives, tenen l'objectiu d’oferir propostes gastronòmiques amb valor afegit i adaptats als infants, entre d’altres. Un dels indicadors del segon àmbit és el nombre d’operadors gastronòmics, com per exemple guinguetes.
PECT TurisTIC en Família
El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Un canvi en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars.
D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa 'Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial'.