Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carrer de la Cort de Valls

Inseguretat i vandalisme a l’ordre del dia: la situació límit que viu el carrer de la Cort de Valls

La via comercial principal del nucli històric de la ciutat ha patit, en els darrers dies, diverses destrosses al mobiliari urbà i pintades a les façanes i aparadors

Carrer de la Cort de Valls
Estat actual d'un dels locals del carrer | Albert Oliva

No és cap novetat parlar d’inseguretat i de vandalisme al Barri Antic de Valls. Des de fa anys, la degradació constant que pateix el nucli històric de la capital de l’Alt Camp ha anat en augment i allò que fa dècades va ser el punt neuràlgic de la ciutat, amb els comerços a ple rendiment i la totalitat dels edificis habitats, ara s’ha transformat en un espai en el qual la  deixadesa i la conflictivitat  imperen en molts dels seus racons.

No obstant això, alguns dels carrers i poques places conserven, encara que d’una manera testimonial, part de la vida pletòrica de fa anys, com és el cas del carrer de la Cort. En aquesta via, la principal i la més comercial de la zona, es concentren un bon nombre dels  negocis anomenats «de tota la vida». Des de fa un temps, però, el virus de la decadència també ha arribat en aquest punt i ha començat a afectar les botigues, amb un degoteig constant de tancaments. A més, fa us mesos que els veïns i comerciants han detectat un augment de l’incivisme, dels robatoris i dels atacs vandàlics, i asseguren que amb l’arribada de l’estiu el problema s’ha accentuat notòriament.

Nit de pintades a les façanes

Fa poc més d’una setmana, el carrer de la Cort es va despertar amb una aparença totalment insòlita. Els seus veïns i els botiguers es van trobar que bona part de les façanes, els aparadors i les entrades de les cases havien patit atacs vandàlics durant la nit, amb  pintades i missatges nominals que encara avui atorguen al carrer un aspecte de deixadesa i de degradació total. Davant d’aquest fet, Xavier Calvet, de l’Associació de Comerciants del Carrer de la Cort, assenyala que «resulta indignant que passin fets d’aquest tipus en carrers tan transitats i emblemàtics de Valls, i això només evidencia la manca de presència policial i de seguretat  que pateix aquesta via i tot el Barri Antic en general».

Alhora, aquests atacs es sumen a altres fets delictius que des d’alguns mesos que s’han detectat a plena llum del dia, com són els petits furts, els excrements de gos a terra o les bosses de brossa que alguns veïns deixen a les papereres. Una de les incidències més evidents ha estat, però, l’arrencada  reiterada que han patit bona part de les plantes  ornamentals del carrer, que l’Ajuntament de Valls va plantar a finals de juny en unes noves jardineres de disseny modern que recullen la imatge gràfica de l’eix comercial.

Carrer de la Cort de Valls
Fa uns dies, diverses façanes i establiments van aparèixer amb pintades d'aquest tipus | Albert Oliva

Davant d’aquest escenari, Dolors Farré, l’alcaldessa de la ciutat, assegura a TarragonaDigital «que les plantes es reposaran tantes vegades com faci falta i s’incrementarà la  neteja  de l’espai, ja que per al consistori la imatge i l’estètica del carrer de la Cort és molt important i té prioritat per ser una via principal, històrica i un dels atractius turístics i comercials de la ciutat».

Esperança en les càmeres de seguretat

En aquesta problemàtica, veïns, comerciants i el mateix equip de govern municipal tenen damunt de la taula diverses solucions. Una d’elles passa per reforçar la presència policial al carrer, amb una major freqüència de les patrulles de la  Policia Local  i els Mossos d’Esquadra. Una altra possibilitat és la instal·lació de les esperades càmeres de seguretat  en diversos punts de la via, que segons Calvet «hauran de servir per prevenir robatoris  i actes incívics com els que patim darrerament, al mateix temps que es podrà determinar qui protagonitza aquestes accions».

El projecte, pressupostat amb gairebé 18.000 euros, preveu set càmeres de seguretat ubicades al llarg del carrer de la Cort i la proposta ja acumula un cert  retard.  En aquest sentit, l’Ajuntament va presentar al febrer d’enguany un nou expedient més exhaustiu i complet a la Generalitat de Catalunya, després que el primer fos desestimat per qüestions tècniques i el volum poc rellevant de denúncies per robatori, vuit robatoris comesos l’any 2018 i set el 2019. Així, segons explica el regidor vallenc de Seguretat Ciutadana, Enric Garcia, «el nou expedient fa més incís en l’afluència i activitat al carrer on es volen posar les càmeres, un vial molt transitat, amb prioritat per als vianants i històrica presència de comerç local».

Carrer de la Cort de Valls
Aspecte actual d'algunes de les noves jardineres instal·lades | Albert Oliva

Ara bé, la crisi sanitària de la Covid-19 ha tornat a encallar el projecte i l’última paraula sobre la col·locació dels aparells l’ha de donar la Conselleria d’Interior. Segons l’alcaldessa de la ciutat, «en aquests moments el projecte es troba a la taula d’aquesta administració, que ha de validar i autoritzar la instal·lació de les càmeres segons la legislació vigent». Farré també assegura que en aquest procés, «l’Ajuntament manté una comunicació constant amb tots els comerciants de la zona, amb la finalitat de detectar i actuar en les possibles incidències i problemes que hi pugui haver».

Degoteig de botigues tancades

A dia d’avui, qualsevol vianant que passegi pel carrer de la Cort s’adonarà que a part de les pintades  recents i la falta d’algunes flors als testos, cada vegada més locals llueixen, a les seves entrades, cartells que anuncien la liquidació del gènere per tancament  o la jubilació dels treballadors. Aquest fet, agreujat per la crisi econòmica i sanitària de la Covid-19, és un símptoma més del mal estat de salut que té bona part del teixit comercial de la zona històrica de Valls.

Xavier Calvet  atribueix el tancament de molts dels comerços del carrer «al fet que la zona pateix un despoblament preocupant des de fa anys i les actuacions que s’han impulsat des de l’administració recentment arriben molt tard, ja que s’haurien d’haver fet fa 20 anys, quan el problema encara tenia solució i es podien reconduir certs aspectes que ara són permanents i inamovibles».

Carrer de la Cort.
El carrer de la Cort de Valls, un matí entre setmana. | Júlia Giribets

«Volem atraure nous emprenedors a la zona»

El consistori local, per la seva banda, reconeix que el tancament de locals en aquesta zona ha anat a més en els darrers anys i que la tònica és extensible a tot el Barri Antic, amb més de  125 espais en desús comptabilitzats. És per això que es vol frenar aquesta tendència creixent amb noves polítiques que engresquin a emprenedors i, en la línia, el passat mes de febrer es va presentar un projecte per promoure la implantació de negocis, activitats, serveis i comerços al centre històric.

En concret, es vol atreure noves activitats comercials, serveis i empreses al centre històric i des de l’organisme de Vallsgenera s'actuarà de mitjancer entre emprenedors i propietaris i agències immobiliàries amb locals disponibles a la zona per facilitar així la implantació de noves activitats. «Des de Vallsgenera s'atén al voltant de 250 emprenedors a l'any que acaben generant una cinquantena d'empreses noves i, a partir d'ara, aquests emprenedors que busquin obrir una empresa o un comerç a Valls comptaran amb l'oferta de  locals disponibles existents al centre històric amb l'objectiu d'atreure així noves activitats en aquesta zona», explica Dolors Farré.