YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Insolació (cop de calor): símptomes, remeis i prevenció

El cop de calor és molt habitual quan les temperatures són altes, com a la temporada d'estiu

.

 

La insolació o cop de calor és un trastorn que forma part de les hipertèrmies i que, per tant, està relacionat amb la calor. Les seves conseqüències poden ser perilloses arribant a provocar danys en òrgans interns o, fins i tot, la mort.

 

Alguns dels símptomes del cop de calor, són, per exemple, una temperatura corporal molt elevada, de 40 graus o més, i la confusió mental, entre altres. Amb l'objectiu d'evitar el problema es poden prendre vàries mesures com beure aigua de forma habitual, no vestir amb roba cenyida i no exposar-se al sol durant períodes de temps llargs.

 

A continuació explicarem de forma més concreta que és la insolació i quines són les seves causes, els símptomes que comporta, quin és el tractament adient i com es pot evitar patir-la.

 

Insolació (cop de calor): què és i causes

La insolació forma part d'un tipus de malalties causades per una llarga exposició a temperatures càlides, però també per la ingesta limitada de líquids o un problema en els mecanismes de regulació de la temperatura del cos. No és l'únic trastorn per calor que existeix, també es poden patir enrampades per calor o esgotament per calor, tot i que en aquest article només es parlarà del cop de calor.

 

Totes les malalties mencionades formen part de les hipertèrmies i una de les més comunes d'aquestes és el cop de calor o insolació, un trastorn molt perillós i que requereix una atenció mèdica urgent. És molt perjudicial per als individus independentment de l'edat que tinguin, tot i això, sí que és cert que els nens i les persones grans poden tenir més problemes.

 

Un cop de calor pot posar en perill la vida d'una persona, el número de gent morta per insolació és molt elevat i per aquest motiu l'atenció mèdica immediata és vital.

 

En climes molt càlids o durant activitats de molt d'exercici físic el cos transpira, el que vol dir que sua. Quan aquesta suor s'evapora de la pell, el cos s'enfreda i si es perd massa sal i líquids és quan poden aparèixer els símptomes de la deshidratació, cosa que pot acabar provocant una insolació.

 

Un cop de calor és causat, bàsicament, per una exposició massa alta de l'organisme a una calor extrema. Això provoca un error als mecanismes de regulació de la temperatura del cos. En una insolació el cos pot arribar a estar a 41,1 graus, uns nivells molt perillosos.

 

La calor d'estiu requereix prendre algunes precaucions
La calor d'estiu requereix prendre algunes precaucions | Arxiu

Símptomes i signes d'aquest fenomen

El símptoma principal de la insolació és, precisament, la temperatura corporal per sobre dels 40 graus. Tot i això, no és l'únic símptoma, també pot aparèixer confusió mental amb possible combativitat i comportament estrany o el desmai. Altres conseqüències són, per exemple, que el pols és més fort i ràpid i que la pell es posa vermella i s'asseca.

 

La persona que es troba amb un cop de calor o insolació, pot arribar a perdre el coneixement o tenir convulsions. Cal tenir en compte, però, que abans de patir un cop de calor es pateix l'esgotament per calor, amb uns símptomes diferents: mal de cap, nàusees, i una sensació de feblesa general. Es converteix en un cop de calor quan el cos ja no pot mantenir la temperatura normal.

 

En termes mèdics més tècnics, el que es fa per identificar un cop de calor és comprovar la pressió arterial i la temperatura de la persona, a més, també es poden prendre mostres de sang i orina i fer una prova per mesurar els electròlits del cos.

 

Tractament de la insolació

Quan es pateix un cop de calor el que s'ha de fer és trucar a l'assistència mèdica d'emergència, encara que, mentre s'espera que arribi és necessari que la persona es quedi en un lloc fresc, que es desvesteixi o, si més no, afluixar la roba per ajudar a l'aire a circular pel cos.

 

En cas de tenir-ne a mà, el que també s'hauria de fer és embolicar la persona en tovalloles o roba mullada o posar gels a les parts del cos on més circula la sang: el coll, sota els braços i els genolls. Un cop a l'hospital continuaran els tractaments de refredament i es controlarà la temperatura, això com la respiració i la freqüència cardíaca.

 

Després d'un cop de calor el que es recomana, un cop estabilitzada la persona, és fer repòs durant un o dos dies, quan la recuperació és completa.

 

Prevenció: com evitar aquest problema

Per no patir una insolació s'han d'evitar els exercicis que requereixen un gran esforç quan fa molta calor. A més, en cas d'estar exposats a calor extrema, cal dur roba amplia i beure líquids. En aquest sentit, és important beure aigua de forma habitual i no esperar a tenir set, encara més quan la persona és propensa a suar molt. A més, s'ha d'augmentar la ingesta de líquids en cas que l'orina disminueixi.

 

És important també mantenir ventilades les àrees de treball i crear temperatures adequades. La ventilació correcta farà l'evaporació efectiva de la suor per refredar la pell. Per últim, una altra de les coses importants és portar sempre crema solar en cas d'estar molt exposat al sol.

 

Referències bibliogràfiques:

  • Larson, J. P. (2002). Heat Disorders. In D. S. Blanchfield & J. L. Longe (Eds.), The Gale Encyclopedia of Medicine (2nd ed., Vol. 3, pp. 1556-1558). Detroit: Gale.


Comentaris

envia el comentari