La Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) és obligatòria per aquells que tenen habitatges de més de 45 anys. Ara bé, fins ara pocs propietaris ho sabien o en feien cas. D'ençà que la Generalitat va enviar cartes informant de l'obligatorietat de fer revisions, els propietaris tarragonins s'han posat les piles. Segons el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT) s'han fet 1.300 inspeccions els primers sis mesos de l'any, mentre que en el 2015, any que es va posar en marxa, només se'n van fer 80.
Augmenten les inspeccions d’edificis a Tarragona
El 2017 ja va haver-hi un augment significatiu, i és que se'n van fer 724. Aquest any el Col·legi preveu tancar amb 2.000 inspeccions fetes. Una de les raons que explica aquest augment és la notificació per carta que la Generalitat ha fet arribar als propietaris, on a més se'ls informa que no passar la inspecció es considera una falta greu i pot comportar sancions que van dels 9.000 als 90.000 euros. La responsabilitat de passar la ITE és del propietari de l'habitatge o de la comunitat de propietaris d'un edifici.
Pel que fa als vuit primers mesos de l'any, Tarragona és la ciutat que més ITE ha dut a terme, un total de 323. Per darrere trobem Reus, amb 225 immobles revisats i a continuació Valls amb 84. Així i tot, sobre el total de cases obligades ha passar la inspecció només un 54% l'han feta a Tarragona, un 28,7% a Reus i un 23,3% a Valls, segons el Col·legi.
Al conjunt de Catalunya, en canvi, l'enviament de cartes als propietaris o comunitats ha fet triplicar el nombre d'inspeccions, i a Tarragona la xifra només s'ha duplicat. A més de la Generalitat, el Col·legi també envia cartes i fa publicitat sobre el tema. L'obligatorietat d'aquestes inspeccions va entrar en vigor el 2015. El Col·legi recorda, també, que per poder demanar ajudes a la rehabilitació d'immobles és imprescindible fer-la. Una ITE pot tenir un cost mitjà de 100 euros per habitatge, tot i que pot ser menor en el cas de les comunitats si són més habitatges per un únic espai.
Inspeccions tècniques d’edificis, què són?
Una ITE consisteix, segons explica Josep Anguera, membre del gabinet tècnic del COAATT, a TarragonaDigital, en revisar les parts comunes i estructurals de l'edifici, així com les instal·lacions d'aigua, gas i electricitat. L'objectiu és mantenir l'edifici en condicions pel seu funcionament i per evitar problemes i incidents futurs.
És, explica, com la revisió dels vehicles. Assegura que depèn de les característiques de cada edifici i de l'estat de conservació o el manteniment que s'hagi fet els immobles estaran millor o pitjor.
Segons les dades del COAATT un 25% dels immobles revisats aquest any a Tarragona patien deficiències greus o importants, un 1% danys generalitzats a l'estructura que provoquen risc d'esfondrament de l'immoble i un 24% no tenen cap incidència.
Què fer si es detecta una incidència a l’immoble?
El més habitual, explica Anguera, és trobar arrebossats que cauen, goteres, problemes a l'estructura provocats per les humitats o instal·lacions antiquades. Si és així, es pot tractar, en molts casos, de problemes lleus. En aquest cas l'inspector fa les recomanacions al propietari, qui té un temps estipulat per posar al dia el seu edifici.
En cas que es detectin coses molt greus es demana que sigui solucionat de forma urgent. A més, l'inspector pot notificar a l'Ajuntament el problema en cas que detecti que pot ser un perill. Si no ho resol, recau sobre la responsabilitat del propietari els possibles danys que allò pugui ocasionar.
Normalment, diu Anguera, els propietaris estan disposats a solucionar-ho, el problema ve, diu, quan es tracta de comunitats de propietaris. «Per una qüestió de diners, en aquests casos si no és urgent, es dona més temps perquè puguin fer els canvis», explica.