Reus comptarà, els pròxims dies, amb mitja dotzena de dispensadors de menjar per a coloms. Es tracta d'una pota més de la campanya per reduir la població d'aquestes aus a la ciutat. En aquest cas es tracta d'esterilitzar els ocells a través de l'aliment, que està tractat químicament. Des del govern local no es deixa de pressionar el sector de la restauració perquè els establiments tinguin cura que no quedi menjar a les terrasses que pugui atraure els animals.
L'efectivitat del pinso esterilitzant
Aquesta setmana es posa en marxa una altra pota del programa de l'Ajuntament de Reus per reduir la població de coloms a la ciutat. Es tracta d'alimentar-los amb nicarbacina, un producte químic que redueix la fertilitat de les aus i, per tant, el volum de població. Perquè sigui efectiu cal que els coloms mengin gairebé exclusivament aquest aliment, i és per això que des del govern es torna a fer una crida a la col·laboració de la ciutadania en general i del sector de la restauració en particular.
«L'efectivitat baixa de manera exponencial si el colom s'alimenta d'altres aliments», ha explicat el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio. «És un animal de molta rutina, i busquem que estigui acostumat a venir a un mateix punt i s'alimenti només d'aquest pinso», afegeix. És per això que, durant les primeres setmanes, els dispensadors distribuiran moresc sense tractar, perquè les aus agafin l'hàbit d'alimentar-se en aquests punts.
Sis dispensadors a tot Reus
Cada dispensador està pensat per alimentar una colònia de 100 coloms. En tot Reus se n'han instal·lat sis, al terrat de l'Ajuntament, a l'antic Hospital Sant Joan, a l'Estació Enològica, a La Palma, a la seu d'Aigües de Reus i en un edifici municipal del carrer de Balmes, a l'altura del Carrilet. La nicarbacina no és tòxica ni perjudicial per a la salut de les persones o dels animals, segons ha explicat Daniel Rubio. Tot i això, «hem volgut ser una mica prudents i els hem instal·lat en llocs de manca d'accés per al públic general».
«És impossible que no hi hagi cap colom a la ciutat, tampoc és el nostre objectiu, sinó que el que volem és abaixar el nombre d'animals a la ciutat, aclareix l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer. Aquest objectiu és el que es perseguirà durant els pròxims dos anys, període de prova d'aquest sistema. El regidor de Medi Ambient considera que «dos anys comença a ser un període prou important per començar a tenir resultats objectius».
Amb un pressupost anual de 34.485 euros, el contracte públic estableix la instal·lació i manteniment d'aquests dispensadors. Es preveu que la seva activitat es redueixi entre desembre i febrer, època en la qual els coloms no ponen ous i, per tant, és durant la resta de l'any que el producte pot tenir més eficàcia.
La col·laboració de la ciutadania i la restauració
Durant la presentació d'aquests aparells, tant l'alcalde, Carles Pellicer, com el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, han insistit que cal que tota la ciutadania hi posi de la seva part. «No hi ha un únic servei eficaç, sinó que és la suma de moltes coses», ha sentenciat el batlle. «Estarem molt al damunt de les terrasses dels bars perquè els propietaris retirin les restes d'entrepans i del que queda a les taules, perquè aquí tenim un problema», ha avisat.
L'objectiu és que els coloms no tinguin fàcil accés al menjar que pot quedar sobre les terrasses de bars i restaurants. Pellicer ha recordat que la concessió de les terrasses estipula que és responsabilitat del local que l'explota que la zona estigui neta. Per tant, des del govern s'exigeix que quan una taula quedi buida, des de l'establiment s'actuï de seguida per tal que quedi neta de menjar, de la mateixa manera que recorden que cal escombrar el terra.
Sancions per alimentar coloms
La campanya municipal per reduir la població de coloms també inclou sancions directes a aquelles persones que els alimentin. Fins ara s'haurien imposat multes, segons Rubio, a dues o tres persones. En paral·lel també es requereix als propietaris d'edificis buits que tapin finestres i balcons per tal que les cases en desús no es converteixin en el niu d'una colònia.