L'Institut Baix Camp de Reus és l'únic de Catalunya que ha assolit el certificat màxim de qualitat a l'ensenyament. Es tracta, també, del primer centre públic de tot l'Estat espanyol en aconseguir el certificat EFQM, un diploma d'àmbit internacional que avalua tota una empresa, organització o institució. S'utilitza tant en companyies privades com en el sector sanitari i també en l'ensenyament.
En el cas del Baix Camp, valora amb excel·lència tant l'organització interna del centre com el seu pla educatiu i els resultats acadèmics i de satisfacció per part de tota la comunitat educativa, des de l'alumnat i les famílies al professorat. El director del centre, Josep Gabriel Lluís, es mostra molt satisfet d'haver assolit aquest certificat d'excel·lència. Per una banda com a reconeixement a la tasca que es duu a terme al centre educatiu, però també pel fet de ser un institut públic.
Les jornades de qualitat a l'ensenyament reconeixen l'Institut Baix Camp
El lliurament del certificat s'ha fet fa escassos minuts, durant les XVI jornades de qualitat a l'ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La primera part de la jornada ha servit per lliurar els diplomes als centres del Servei Educatiu de Catalunya que han assolit la certificació ISO 9001, però també a aquells que han aconseguit altres certificats d'excel·lència. El més destacat ha estat l'Institut Baix Camp de Reus, i el seu director ha pronunciat un parlament just després que es repartissin els diplomes.
El certificat EFQM reconeix l'Institut Baix Camp de Reus
El director del centre, Josep Gabriel Lluís, explica que per obtenir aquest certificat el centre s'autoavalua, durant un any, aspectes com l'estratègia de gestió, el projecte educatiu, els objectius estratègics, l'eficiència en la gestió interna i les aliances amb altres centres, universitats i empreses. Es tenen en compte, també, la bona gestió del professorat i quina repercussió té tot això en el procés d'ensenyament.
El departament d'Ensenyament ha cregut, segons explica Josep Gabriel Lluís, que era el centre educatiu català que duia una línia més avançada en l'aplicació de totes aquestes metodologies, i és per això que van presentar l'informe corresponent. L'empresa que certifica l'excel·lència del centre avalua, llavors, si tots els barems són correctes i entrevista fins a una cinquantena de membres de la comunitat educativa, des de membres del professorat a alumnes i famílies.
El valor de l'excel·lència en un centre públic
Entre altres coses es té en compte, explica el director, «que hi facis més coses de l'habitual; nosaltres, a part del currículum, fem matèries no lingüístiques en anglès, fem atenció a les altes capacitats i a les necessitats especials...». A més també es revisa «que tot això estigui acompanyat per uns bons resultats, tant qualitatius, de satisfacció de la comunitat educativa, com quantitatius, de resultats acadèmics».
«El que significa és que aquest sistema de gestió que nosaltres portem, i que també porten altres centres de Catalunya és aplicable a la gestió de centres públics», explica Josep Gabriel Lluís. «Ve a demostrar que l'ensenyament públic està als mateixos nivells i estàndards de qualitat, de resultats i d'estratègies que qualsevol centre privat o concertat de prestigi», sentencia. És per això que considera que és un reconeixement a la tasca que es duu a terme a l'institut Baix Camp i una motivació per seguir-la fent i per seguir treballant per a l'ensenyament públic.