Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Antidisturbis durant els aldarulls de Via Laietana el passat divendres

L'Institut Català de la Pau alerta: «El conflicte de Catalunya es pot cronificar»

L'expert en conflictologia, Xavier Pastor, assegura, sobre els aldarulls, que «l'independentisme no vol menystenir tornar a ser notícia però no es troba còmode per aquesta via»

Antidisturbis durant els aldarulls de Via Laietana el passat divendres
Imatge d'arxiu dels violents aldarulls del passat divendres, 18 d'octubre, a Via Laietana. | EFE

Les declaracions de la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, assegurant que els aldarulls de les darreres setmanes permetien «estar a la premsa internacional de manera continuada» han aixecat polèmica. 

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Un sector, l'espanyolista, ha entès que Paluzie defensava la violència, establint paral·lelismes amb la situació que es va viure al País Basc, i, fins i tot, arribant a denunciar la presidenta de l'ANC per «apologia de la violència». Dins l'independentisme, els líders polítics independentistes, els possibilistes, han volgut passar de puntetes per les paraules de Paluzie mentre que els unilateralistes les han defensat.

CatalunyaDiari ha demanat una valoració sobre aquestes declaracions a l'Institut Català Internacional de la Pau, de la Generalitat de Catalunya (ICIP), i al professor universitari, politòleg i conflictòleg, Xavier Pastor. Des de l'ICIP asseguren que «no entrem a fer valoracions d'aquest tipus, com a reacció a unes declaracions determinades». Pel que fa a Pastor, aquest ofereix una lectura des de la vessant de la comunicació política.

 

L'ICIP alerta «d'una cronificació del conflicte d'autodeterminació»

Ara bé, l'ICIP sí que ha llançat un crit d'alerta en els darrers dies. El director del centre, Kristian Herbolzheimer, ha publicat un article, titulat «La gestió del desacord», en el qual  alerta del risc que «el conflicte d'autodeterminació de Catalunya està abocat a la cronificació mentre no hi hagi un canvi important d'actituds i posicions».

Herbolzheimer adverteix que «avui, els adversaris polítics es veuen com enemics, en una dinàmica de confrontació enfocada en la mútua des-legitimació».

El professor universitari de la UOC i de la Universitat de Girona, Xavier Pastor, conflictòleg i politòleg, ofereix una lectura des del vessant de la comunicació política. Per Pastor, «la política no existeix si no s'està als mitjans de comunicació». Segons el professor universitari català, «des del punt de vista d'acció col·lectiva, reproduir el mateix repertori et fa invisible, així que vull entendre que les declaracions de la presidenta de l'ANC van en aquesta línia».

L'expert en conflictologia, Xavier Pastor, assegura, sobre els aldarulls, que «l'independentisme no vol menystenir tornar a ser notícia però no es troba còmode per aquesta via».