L’Institut Guttmann aplicarà l'avenç que ha permès caminar paraplègics als EUA

Tres persones paraplègiques dels Estats Units han aconseguit tornar a caminar gràcies a l’estimulació elèctrica de la medul·la

L'institut Guttmann de Barcelona, en una imatge d'arxiu
L'institut Guttmann de Barcelona, en una imatge d'arxiu | Institut Guttmann

La gran notícia va sortir a la llum ahir mateix. Tres pacients paraplègics dels Estats Units havien aconseguit tornar a caminar —amb bastons o alguna ajuda— gràcies a la combinació d’una renovadora tècnica d’electroestimulació a la medul·la i la clàssica rehabilitació. Ara, però, la notícia és que l’Institut Guttmann de Barcelona implicarà els seus pacients en un dels grans avenços científics pel que fa a les lesions medul·lars.

El doctor Joan Vidal, director docent del centre barceloní, ha explicat a Rac1: «Ens acaben de donar un projecte europeu amb aquest mateix grup de gent que firma aquests articles, i començarem amb ells la part d’aplicar i traslladar aquests assajos clínics en persones». Tot i això, el cert és que el mateix director augura que el procés d’establiment encara es dilatarà molt: «Són uns processos llargs que trigaran anys i esperem que aquesta línia d’investigació ens ajudi a aconseguir millores funcionals sense necessitat de reconnectar la medul·la».

L'avenç arriba a Barcelona

El procés, però, és d’allò més llarg. Si bé és cert que aquest encara es perllongarà uns anys en establir-se als hospitals catalans, també ho és que els resultats tarden força en arribar. «Els pacients aconsegueixen aquests progressos al cap d’un any i mig d’una estimulació i rehabilitació intensiva», comenta el mateix Vidal.

Un dels pacients dels Estats Units que ha aconseguit tornar a caminar gràcies a l'estimulació electrònica
Un dels pacients dels Estats Units que ha aconseguit tornar a caminar gràcies a l'estimulació elèctrica | CatalunyaDiari.cat

 

En aquest sentit, doncs, el director docent de l’Institut Guttman va encara més enllà per la rehabilitació hi juga un paper molt important i necessàriament complementari a l’estimulació dels elèctrodes. «No és només l’estimulació, sinó el procés de guiar la plasticitat, i això ho fa la rehabilitació», comenta. 

«Finalment, els pacients hauran de fer teràpia intensiva per coordinar els moviments», ha tancat el director docent Joan Vidal. El que encara no se sap, però, és la data exacta de l’arribada d’aquest avenç científic, tot i que el cert és que la renovadora tècnica que arribarà en breu a Catalunya convida —i de quina manera— a l'optimisme. 


Comentaris

envia el comentari