Enguany, l'Institut Jaume Huguet de Valls ha celebrat el desè aniversari de les Jornades Joves i Empresa destacant el talent femení en el món. Per això, totes les ponents de l'edició d'enguany han estat dones, cosa que ha permès visibilitzar el paper de la dona com a creadora d'ocupació i com a emprenedora.
Les activitats van començar el dia 9 de desembre a la tarda, amb una xerrada de Marc Cerón en el marc del Programa Escola i Empresa del FemCat, que és una fundació privada i independent que agrupa empresaris i empresàries amb la missió de fer de Catalunya un país competitiu.
Núria Picas, destacada del primer dia
El 10 de desembre al matí, Josep Ramon Tarragó, inspector del Departament d'Educació i Josep M. Soler, director de l'Institut van inaugurar les Jornades i van donar pas a la primera ponent del dia, Neus Oliveres, professora de Dret Constitucional a la URV i especialista en drets fonamentals i, especialment, el de la igualtat de gènere.
Tot seguit, Sílvia Del Amo, professora d'Enginyeria Química de la URV i membre del grup de recerca Food Innovation&Engineering va parlar sobre els superaliments del futur i destacà que, en un futur pròxim, ens haurem d'alimentar amb insectes per necessitat ja que la sostenibilitat del planeta no permetrà, cap a l'any 2050, de produir totes les vitamines que la Humanitat necessitarà. Meritxell Lorca, esportista d'elit invident, també va tornar al centre vallenc per conscienciar l'alumnat de la necessitat d'esforçar-se, ja que això és el que ella va haver de fer per afrontar les dificultats de visió amb una gran dosi d'autosuperació.
A la tarda va ser quan va tenir lloc la xerrada de Núria Picas, l'esportista especialista en curses ultra-trail de muntanya, Creu de Sant Jordi i diputada al Parlament de Catalunya. A través de la projecció de diversos vídeos, parlà del seu recorregut vital que la portà fins a guanyar una de les curses més dures del món, la ultratrail del Mont Blanc.
Magda Oranich clou les X Jornades
El dia 11 de desembre al matí, Núria Amigó, cofundadora i directora de @BiosferTeslab Biosfer Teslab, va fer una xerrada per explicar com van aconseguir crear aquesta spin-off, és a dir, una empresa emergent sorgida dins de la URV. Explicà quines dificultats van sorgir quan van pensar que muntar una empresa seria la manera de fer arribar la ciència des de la Universitat a la societat.
La següent xerrada va despertar molt d'interès entre l'alumnat assistent ja que Sheila Moya, fundadora i directora de l'empresa emergent Pislow els explicà com funciona aquesta empresa, una start-up catalana especialitzada en fast-fashion, el mercat de lloguer de roba que és tot un model d'èxit.
Per acabar, al Teatre Principal, es va celebrar l'acte protocol·lari de cloenda amb la participació de Rosa Maria Rovira, regidoria d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Valls; Agustí Subirats, director d'àrea de la Caixa, i Josep M. Soler, director de l'Institut Jaume Huguet. Aquest acte va donar pas a la conferència de Magda Oranich Solagran, política, advocada i periodista amb una llarga trajectòria com a activista en la defensa dels drets humans i, sobretot, dels de la dona, ja des de l'època franquista.