Yeray Ramírez Garcés, Joan Tous Valls i Rosa Invernon Moragas van guanyar la fase territorial de l'11a Olimpíada de Geologia celebrada a Tarragona el 28 de febrer. Tots tres són alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Jaume Huguet de Valls.
En Yeray va rebre el primer premi com a guanyador absolut, i el Joan i la Rosa van ser 2n i 3r classificats de la competició que es va fer a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, on van participar 82 alumnes procedents d'onze instituts de la zona de Tarragona.
Els participants d'aquesta Olimpíada van haver de fer una prova individual i una en grup. La prova individual, de tipus test, constava a resoldre problemes teòrics i pràctics de resposta única sobre diferents continguts de geologia: geodinàmica interna, mineralogia, petrologia, estratigrafia, paleontologia, geodinàmica externa i geomorfologia, riscos geològics, mapes i talls geològics.
Pel que fa a la prova conjunta, en grups de quatre persones havien de fer un o dos exercicis de resposta oberta que podien incloure reconeixement de minerals, roques i fòssils, anàlisi de mapes geològics, talls i problemes senzills derivats de la interpretació dels mapes geològics.
Com a novetat d'aquest any, es van conèixer els noms dels guanyadors el mateix dia de les proves. Tots tres van obtenir com a premi un Atles geològic de Catalunya, guardó atorgat per l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya, i una sortida de camp guiada pel Geoparc de la Catalunya Central.
Un cop finalitzades totes les proves, els alumnes participants i professors acompanyants van poder gaudir de la conferència ‘Vida i mort al jaciment paleontològic del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Girona)’, que va anar a càrrec del Dr. Bruno Gómez de Soler, investigador de l'IPHES i professor d'Etnoarqueologia de la URV-UOC.
Els tres alumnes passen ara a la fase estatal
Els tres alumnes de l'Institut Jaume Huguet passaran ara a la segona fase o fase estatal d'aquesta 11a Olimpíada, que tindrà lloc al Museo de Paleontología de Castilla – La Mancha de Conca, el dia 28 de març. Aquesta prova pretén acostar els estudiants de batxillerat en el coneixement d'aquesta ciència i la seva importància en el món actual.
Està organitzada per l'Associació espanyola per a l'ensenyament de les Ciències de la Terra i per la Societat Geològica d'Espanya en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Geòlegs, l'Institut Cartogràfic i Geològic d'Espanya, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Geoparc de la Catalunya Central, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).