Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del públic assegut a les butaques de la Sala Trono de Tarragona

L'institut Martí i Franquès de Tarragona oferirà un Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral

Els estudis s'iniciaran el curs vinent, hi haurà 30 places i constaran de 2.000 hores de formació teòrica i pràctica

L'institut Martí i Franquès de Tarragona acollirà a partir del curs vinent un Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral. Són els primers estudis de Formació Professional en teatre  de la demarcació i constaran de 2.000 hores de teoria i pràctica dividides en dos cursos. Hi haurà 30 places i per accedir-hi caldrà tenir aprovat el batxillerat i superar una prova d'accés.

La preinscripció començarà el 16 d'abril i a partir del 15 de juny es faran les proves. Tot i que obtenir la titulació no donarà accés directe a l'Institut del Teatre de Barcelona, des del Departament d'Educació s'ha apuntat que hi haurà «sinergies» entre els dos ensenyaments.

El teatre es posa al centre de l'oferta acadèmica amb uns nous estudis pioners a Tarragona

El conseller d'Educació en funcions,  Josep Bargalló, ha afirmat que aquest cicle «completa una oferta  en FP excepcional» a la ciutat. A la vegada ha destacat la «importància de tenir uns estudis superiors de teatre» a Tarragona, i n'ha destacat la llarga tradició en les arts escèniques. Per la seva banda, l'alcalde Pau Ricomà ha recordat que als anys 80 ja hi va haver l'Escola Municipal d'Art Dramàtic, que va ser lloc de formació de diversos actors de prestigi. «És un terreny abonat on té sentit fer aquests estudis», ha manifestat.

Pla general de la presentació a l'institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona del primer cicle de grau superior en Tècniques d'actuació teatral
Presentació, a l'institut Antoni Martí i Franquès de Tarragona, del primer cicle de grau superior en Tècniques d'actuació teatral | ACN

El fet que s'hagi escollit l'institut Martí i Franquès tampoc és casual, ja que des de fa 36 anys hi ha un grup de teatre propi, Vis de Vanadi, que ha estat la llavor de diverses companyies del Camp de Tarragona. La impulsora i ànima de Vis de Vanadi, Mercè Sardà, s'ha mostrat emocionada per la creació d'aquest nou ensenyament. «Hem intentat ensenyar a fer teatre  i a ser bones persones», ha afirmat.

Un exemple d'actor forjat al Martí i Franquès és Joan Negrié, actual gestor i programador de la Sala Trono, que ha qualificat el dia «d'històric». Negrié ha afirmat que hi ha «molt talent que no ha pogut formar-se a casa i ha hagut d'anar a treballar a fora» i ha assegurat que amb el  cicle formatiu «arrenca una nova etapa» en la qual la Sala Trono hi donarà suport exercint de plataforma  perquè els alumnes puguin presentar i mostrar el seu talent. Els estudis també tindran relació i vincles amb l'Aula de Teatre de la Universitat Rovira i Virgili.