Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Polígon Sud de Tarragona, on es va produir l'explosió química

Interior protegirà la petroquímica, el Port i l'Aeroport de drons «irregulars» a partir del mes de setembre

El projecte compta amb un pressupost inicial de 400.000 euros

Imatge del Polígon Sud de Tarragona, on es va produir l'explosió química
El projecte de la policia catalana entrarà en funcionament a partir del mes de setembre a Tarragona | ÀNGEL ULLATE

Els Mossos d'Esquadra disposaran a partir de setembre de tres zones protegides davant de l'ús irregular de  drons. Seran  tres 'cúpules' vigilades amb antenes i càmeres per preservar l'espai aeri a la ciutat de Barcelona, al delta del Llobregat, amb l'aeroport i els molls d'inflamables del Port de Barcelona, i al Camp de Tarragona amb l'aeroport de Reus, el Port de Tarragona i la zona petroquímica. Amb un pressupost inicial de 400.000 euros, la policia catalana pretén  evitar incidents perillosos amb avions o helicòpters, delictes com el narcotràfic i possibles atacs terroristes.

El Departament d’Interior, a través de la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya, posa en marxa una xarxa de detecció de drons que ha de permetre als Mossos d’Esquadra reforçar la seguretat ciutadana a partir del control de les  infraestructures aeroportuàries i complexos petroquímics més importants de Catalunya. Es tracta de detectar, controlar i  monitoritzar drons no autoritzats que estiguin sobrevolant aquestes zones per tal de garantir la seguretat davant de possibles activitats vinculades a atacs terroristes, interferències que posin en risc la seguretat aèria, intrusions, espionatges, tràfic de drogues o fins i tot la introducció d'objectes prohibits a les presons.

Aquesta xarxa, formada per antenes amb sensors i càmeres d’alta definició, localitza i identifica de manera fiable aeronaus no tripulades que estan operant en zones d’exclusió aèria. La combinació amb el  sistema de càmeres  i sensors permet fer un seguiment del vol dels drons i monitoritzar-los en tot moment. Les antenes només detecten les emissions, no n'emeten.

 

Al setembre, a Tarragona

Es preveu que a partir de la primera quinzena de setembre s’acabaran de col·locar els equips al Prat de Llobregat i al Camp de Tarragona. Amb aquests treballs es preveuen instal·lar un vintena d’equips i el seu 'software' que estaran sota el comandament de la sala Central de Comandament dels Mossos d’Esquadra i plenament operatius en els tres àmbits territorials que s’han determinat en el projecte.

L’empresa alemanya Droneless serà l’encarregada de dur a terme aquest projecte, anomenat 'Kuppel', que té un cost de 400.000 euros. Les funcions d'aquesta infraestructura en els entorns on es desplegarà són la  detecció de l’aparell no tripulat a la superfície aèria, la geolocalització dels aparells no tripulats i del comandament i la inhibició, només en aquelles situacions de risc associat a esdeveniments puntuals. La inhibició pot consistir a prendre el control del dron i fer-lo aterrar en una zona segura o bé impedir que penetri en un determinat perímetre.

Durant l’any 2019 i el primer semestre del 2020, es van registrar a Catalunya  892 incidents relacionats amb drons que sobrevolaven l’espai públic. D’aquests incidents, un 72% van tenir lloc a Barcelona, seguits d’un 15% al Camp de Tarragona. La resta es van distribuir per les regions policials de Metrosud, Metronord i Girona. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat, en roda de premsa, que es tracta d'un «projecte homologat i utilitzat per l'OTAN».