Imartge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra amb diverses patrulles

Intervingudes a Catalunya dues agències de viatges que falsificaven PCR negatives als clients

En l'operatiu s'han detingut tres persones

Amb l'arribada de la pandèmia han proliferat els casos de delictes relacionats amb les restriccions per part d'aquells que intenten saltar-se-les. L'últim exemple el trobem amb la intervenció dels Mossos d'Esquadra a dues agències de viatges de Mataró i Santa Coloma de Gramenet, que es dedicaven a subministrar proves PCR falses als seus clients. L'operatiu de la policia catalana ha provocat tres detencions -el propietari i dos treballadors de l'agència de Santa Coloma-, mentre que 28 persones més estan sent investigades pels fets -27 clients i el responsable de l'agència de Mataró-.

El cas de Mataró

L'engany de l'agència de viatges situada al Maresme s'ha descobert gràcies a la col·laboració ciutadana. Tal com ha explicat el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, una persona els va posar en alerta per telèfon després d'haver visitat l'agència en qüestió, on li havien ofert un certificat fals d'una prova PCR negativa. Segons les explicacions del responsable policial, l'establiment del barri mataroní de Rocafonda reclamava el pagament de 85 euros a canvi de la falsificació.

En la inspecció, que van realitzar conjuntament els Mossos d'Esquadra, la Policia Local de Mataró i la Policia Nacional, es van poder detectar 15 documents ja preparats per viatjar al març a noms de clients, que han quedat investigats, igual que el propietari. Alguns documents tenien data posterior a la de la inspecció.

El cas de Santa Coloma

El procediment en el cas de Santa Coloma de Gramenet va ser exactament el mateix. Una persona va trucar al telèfon d’emergències 112 per denunciar que havia tingut coneixement d’una agència del barri del Fondo que feia el mateix que la de Mataró.

Els Mossos i la Policia Local hi van anar el 17 de febrer per analitzar els certificats de PCR negatius. Després de consultar-ho amb un laboratori de la zona, es va determinar que hi havia 12 certificats falsos a noms de clients, que també han quedat investigats, per viatjar al març. A més, aquest dijous van ser arrestats el propietari i dos treballadors de l’empresa. Els certificats tenien codis sanitaris repetits de proves legalment fetes.
 

Més estafes relacionades amb el coronavirus

Aquests no han estat, ni de bon tros, els únics casos d'estafa a Catalunya en els darrers temps. De fet, el comissari dels Mossos ha advertit que durant aquest 2021 s’han detectat 85 estafes (54 al gener i 31 al febrer) dirigides sobretot a centres mèdics i residències geriàtriques. En aquestes estafes, es demanaven diners per telèfon a canvi de material sanitari, de protecció i, fins i tot vacunes. El comissari ha recordat que les vacunes no es poden comprar ni vendre, ja que són subministrades pel Departament de Salut.