Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava

La gran inversió per emmagatzemar residus nuclears a les centrals d'Ascó i Vandellòs II

L'objectiu és aconseguir un sistema únic per encabir el combustible gastat que es generi a partir del 2026

El Consell de Ministres ha portat novetats a les centrals nuclears de l'Estat. Aquest dimarts ha autoritzat a Enresa  (Empresa Nacional de Residus Radioactiu) un contracte par al disseny, suport al llicenciament, fabricació i subministrament d'un sistema d'emmagatzemament del combustible nuclear gastat per les centrals. 

En concret, aquesta autorització és pels centres d'Ascó, Vandellòs II, Cofrentes (València) i Almaraz (Càceres). L'import total del contracte és de 220,08 milions d'euros. 

Segons han indicat, totes aquestes centrals menys Vandellòs II, tenen un magatzem temporal individualitzat. Tot i això, «és necessari» dotar-les de «noves capacitats» que estiguin operatives el 2026. Es preveu la construcció d'un «sistema únic» que permeti emmagatzemar el combustible gastat que es generi a Ascó, Vandellòs II i Cofrentes a partir d'aquell any.

Disconformitat de l'AMAC

Davant la decisió del Consell de Ministres, l'Associació Espanyola de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears i emmagatzematge de residus radioactius (AMAC) ha mostrat la seva disconformitat. El principal motiu és perquè s'ha fet «sense consultar als municipis i sense que s'hagi plantejat prèviament un acord general entre l'Estat i els municipis per la gestió de residus radioactius».

La Comissió Directiva de l'AMAC, en caràcter d'urgència, es reunirà el pròxim divendres per decidir les mesures  que s'adoptaran als municipis.

Els magatzems, segons ha informat Enresa a l'AMAC, seran dissenyats per mantenir l'emmagatzematge individualitzat de combustible gastat i dels residus especials de l'alta activitat a les zones. En el cas de no construir-se un magatzem temporal centralitzat (MTC), previst en l'actual Pla General de Residus, i 

«Amb aquesta decisió queda clar que el Govern ha decidit no construir un MTC i convertir els emplaçaments de les centrals nuclears en llocs per l'emmagatzematge de combustible gastat», afirmen des de l'AMAC.

A més, afegeixen, «també ha decidit mantenir l'aparença que es vol construir un MTC per dissimular dita voluntat i poder solucionar el seu problema sense passar per cap política de participació i concentració amb els ciutadans afectats i els seus representants».

Des de l'AMAC es lamenta que, un cop més, «s'hagi pres una decisió que afecti els nostres municipis sense tractar-los prèviament amb els afectats, consolidant amb ell la política dels fets consumats clàssics de l'opacitat i el secretisme, contraris als principis de transparència i participació que teòricament tant defensa el Govern actual».

La decisió de no construir un MTC «contradiu lo que s'ha defensat fins ara en qüestió per tots els actors del sector nuclear», recorden des de l'AMAC. A més, elimina l'oportunitat de fer una inversió important en una zona rural d'Espanya que suposaria una possibilitat de desenvolupar per aquesta.