Ports de la Generalitat invertirà enguany uns 4 milions d'euros en obres d'emergència i millora a les tres instal·lacions portuàries de les Terres de l'Ebre més afectades pel temporal Glòria. Així, està previst destinar un total de 2,2 milions d'euros per al reforç del dic exterior, reparar els molls i estudiar un recreixement de l'espatller per evitar el salt de les ones a l'interior del port de l'Ampolla. En el cas de l'Ametlla de Mar, es planteja reforçar l'escullera exterior del dic. També s'assignaran entre 100.000 i 200.000 euros per a reparacions d'emergència a les Cases d'Alcanar. En aquest cas però, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que treballaran en la reforma estructural de la bocana.
Els 4 milions d'euros previstos als ports ebrencs s'inclouen dins la partida de 7 milions que la Generalitat destinarà a actuacions, d'emergència i millores als ports catalans afectats pel temporal. Així, abans dels tres esmentats, s'actuarà també als ports de Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Palamós. Calvet però ha reconegut que la llevantada ha afectat especialment aquest cop les instal·lacions de la costa de l'Ebre: «no només va ser un dany físic a les infraestructures, sinó també va suposar un patiment dels pescadors, que durant dies van veure molt condicionada la seva activitat», ha apuntat, tot recordant que molts dels estris dels professionals van acabar fent cap al mar.
D'una banda, ha precisat el conseller, s'ha actuat de forma «ràpida» per poder recuperar l'activitat als ports, netejant i recuperant material de les dàrsenes interiors. Però més enllà d'això, Calvet ha remarcat que, a partir de l'avaluació dels danys del temporal, caldrà fer front també a reparacions i actuacions de millora que permetin evitar afectacions futures en cas de nous temporals i que, en alguns cases, se sobreposen a projectes i actuacions ja previstes amb anterioritat. En aquest context se situen els 7 milions d'inversió a Catalunya, 4 dels quals a la costa ebrenca, a partir dels recursos que obté Ports i la reinversió en les seves infraestructures. Ports preveu que aquestes obres puguin començar en un mes.
La partida més important a les Terres de l'Ebre correspon al port de l'Ampolla, amb 2,2 milions d'euros. Uns recursos que serviran per reforçar el dic posterior i valorar la possibilitat de recréixer l'espatller per evitar que les onades el sobrepassin durant els temporals. Un fenomen, ha recordat, que «ha posat en evidència la necessitat d'actuar al dic i al contradic i accelerar aquestes actuacions».
Aquest dijous, una màquina encara treballava dragant el material que el temporal va deixar al fons del port i que posa en risc la navegació dels pesquers. Les batimetries i estudis tècnics hauran d'indicar si finalment es reforça el dic amb peces d'escullera o es recreix l'espatller. El projecte constructiu està en redacció per iniciar les obres entre finals de febrer i principis de març. A banda, les casetes dels pescadors han patit filtracions d'aigua i danys estructurals. També hi ha hagut problemes en el subministrament elèctric i la pèrdua de torretes de serveis, que s'estan solucionant com a actuacions de caràcter menor.
En el cas del port de l'Ametlla de Mar, la inversió prevista és d'1,6 milions d'euros. La llevantada va afectar particularment la part de l'escullera del dic de recer i el seu extrem, al costat de la bocana. S'han netejat les restes que l'onatge va deixar als molls i s'han fet batimetries del fons així com topometries per valorar la reposició de les peces d'escullera. L'estudi tècnic ha de determinar la solució de reparació més idònia. En aquest cas, també s'ha començat a redactar el projecte constructiu amb l'objectiu de començar les obres la darrera setmana de febrer o la primera de març. El port també ha patit danys menors en el subministrament elèctric que ja s'han reparat.
Tot i que al port de les Cases d'Alcanar la dotació és menor, uns 200.000 euros per fer front a les tasques de reparació urgent i neteja, a mig termini la voluntat de la Generalitat passa per treballar en el projecte que permeti la seva reforma estructural per evitar que, de forma reiterada, quedi exposat als temporals de llevant com el de fa dues setmanes.
Segons Ports, el temporal ha afectat la infraestructura a la part final del dic, al costat de la bocana, on s'ha desplaçat peces d'escullera de la part final del dic o morrot. Aquests dies s'ha netejat la infraestructura, afectada per les restes aportades pel mar als molls i s'han fet batimetries del fons marí i topometries per comprovar quantes peces d'escullera s'han de reposar. La previsió és que la primera setmana de març comenci una actuació d'emergència per reposar les peces d'escullera a la part afectada.
Allargar o reorientar el dic de les Cases
Aquestes mesures se superposen amb el projecte de canvi estructural per evitar que la dàrsena quedi exposada als temporals de llevants com el de fa dues setmanes. En un primer moment, ha explicat el conseller, caldrà concretar la solució d'enginyeria per allargar o orientar bé aquest dic de recer «perquè tingui la geometria adequada» i donar una solució definitiva als problemes de seguretat d'aquestes instal·lacions, que en els casos de llevantades obliga les embarcacions pesqueres a buscar refugi als ports propers de Sant Carles de la Ràpita i Vinaròs.
«Això no ho farem només amb projectes teòrics sinó amb canals d'experimentació, com el canal d'ones de la Universitat de la Corunya, amb maquetes que en permetran definir la llargada a l'angle de modificació de la bocana», ha indicat. La idea és començar les simulacions a Galícia el pròxim mes d'abril. Calvet preveu que el projecte es comenci a definir aquest 2020 però dubta que les actuacions no es puguin iniciar, com a mínim, abans de l'any vinent.