Els experts avisen d'una tercera onada després de Nadal si no es prenen altres mesures

En una entrevista a 'Tarragona Ràdio', el físic ha defensat a ultrança el teletreball, la teleeducació i els tests d'antígens

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
En una entrevista a 'Tarragona Ràdio', el físic ha defensat a ultrança el teletreball, la teleeducació i els tests d'antígens | Cedida

Nova advertència de l’investigador Àlex Arenas. Aquest matí, en una entrevista a ‘Tarragona Ràdio’, el físic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha assegurat que si no es prenen altres mesures per frenar la incidència de la Covid-19, «tindrem una tercera onada després de Nadal». Arenas, molt actiu a les xarxes socials amb diverses propostes i postulats sobre la pandèmia, ha assegurat el teletreball i la teleeducació són claus per frenar el virus. «Les classes a secundària haurien de ser online per disminuir la mobilitat sense que afecti, de manera directa, l’economia», unes sessions telemàtiques que haurien de durar «com a mínim» fins al mes de març.
 

La pròrroga de les restriccions «no portarà cap avantatge sobre el virus»

A la ràdio, el físic ha insistit en potenciar la feina des de casa i aconseguir passar del menys del 10% actual fins a un mínim del 25% de treball telemàtic. En la línia de l’investigador Oriol Mitjà, amb qui dimecres va mantenir una reunió conjunta amb el govern de la Generalitat, Arenas ha defensat la necessitat d’ampliar els tests d’antígens, talment com s’ha fet a Madrid, per tal de controlar l’expansió de la pandèmia. «Si no es realitzen accions com aquesta, anirem cap a una tercera onada», ha insistit.

Àlex Arenas, alhora, ha apuntat que la pròrroga de deu dies de les actuals mesures restrictives «no portarà cap avantatge sobre el virus», de la mateixa manera que el toc de queda, que es mantindrà «perquè permet controlar les concentracions nocturnes, però no aporta res més». L’investigador URV ha destacat que l’entrada en escena del doctor Argimon «va posar ordre a Salut», «apagant focs», però que la represa de l’activitat lectiva al mes de setembre va descontrolar de nou la situació.

El pla de desescalada del Govern

Pel que fa al pla de desescalada de cara al 23 de novembre, quan passin els 10 dies més de restriccions establerts pel Govern, Ramentol ha explicat que caldrà tenir en compte «variables» com ara la densitat de població, els moviments poblacionals o la ruralitat, perquè influeixen en la transmissió del virus. Per això, ha previst que hi hagi una desescalada asimètrica per territoris, «adaptada a la realitat de la transmissió del virus en les comunitats».

Per fer la desescalada, Ramentol ha explicat que cal que es compleixin dos indicadors. D'una banda, que la velocitat de propagació, l'Rt, estigui per sota d'1, fet que Catalunya ja compleix. I de l'altra, que hi hagi més altes que baixes als hospitals. Ramentol preveu que el pic d'hospitalitzacions se sobrepassi aquest cap de setmana.

Ramentol ha reiterat que «els espais a l'aire lliure seran els primers candidats» en la desescalada. «Estem aprenent constantment, no estem gestionant la segona onada com la primera, no desescalarem en la segona onada com ho vam fer a la primera», ha remarcat. El secretari general de Salut ha explicat que es parlarà amb els sectors afectats per les restriccions, com ara la restauració o el sector cultural, per a l'elaboració del pla de desescalada.

Participació de les farmàcies

Ramentol ha explicat que s'està estudiant amb els representants de les oficines de farmàcia per integrar-los «de manera eficaç» en l'estratègia per a la contenció de l'epidèmia. A Catalunya hi ha 3.300 farmàcies i Ramentol creu que és un potencial que no s'ha de menystenir.

En aquest sentit, s'ha mostrat obert al fet que les farmàcies puguin fer testos d'antígens, «sempre que sigui en un marc d'una estratègia de salut pública i sempre utilitzant tests amb una fiabilitat demostrable».

Vacunes: «Estarem preparats»

El secretari general de Salut també ha garantit que Catalunya estarà «preparada» per administrar la vacuna quan la primera dosi arribi a Catalunya. Ramentol preveu que la població més vulnerable sigui la primera a rebre-la, tot i remarcar que aquest és una estratègia que s'està definint en l'àmbit estatal.

«Estem treballant en l'estratègia d'administració de la vacuna per al moment que arribi», ha dit, tenint en compte tindrà una «logística complicada», com ara que caldran ultracongeladors o un sistema de transport.


Comentaris

envia el comentari