Un grup d'investigació liderat per un gironí de 34 anys ha identificat les proteïnes que controlen la producció de mocs, avenç que obre noves vies per tractar malalties com l'asma o la colitis ulcerosa. Han descobert que abordant una mateixa molècula implicada en la secreció de mucines es podrien tractar tant malalties respiratòries com patologies de còlon.
Les cèl·lules de l'organisme produeixen constantment mucines, el principal component del moc, per crear una capa que protegeixi l'intestí i les vies respiratòries dels patògens, toxines i al·lèrgens. Quan les cèl·lules detecten un patogen o al·lergen, alliberen ràpidament més mucines de cop per fer-hi front, una secreció que està controlada pel calci.
[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]
«Un descobriment molt emocionant»
Els investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, Gerard Cantero-Recasens i Vivek Malhotra, es preguntaven com les cèl·lules normals secreten la quantitat i qualitat exacta de mucines per lluitar contra les malalties en què se'n produeixen massa o massa poques, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), la malaltia de Crohn o el càncer colorectal.
Estudiant diferents tipus de cèl·lules han descobert que el control de secreció de mocs en resposta a un estímul és el mateix en les vies respiratòries i en el còlon, «un descobriment molt emocionant».
Los investigadores del #CRG Gerard Cantero-Recasens (@gercrcat) y #VivekMalhotra descubren que el control de la secreción de mucinas en respuesta a un estímulo, es el mismo en las vías respiratorias y en el colon.
https://t.co/rL56lMKP7xpic.twitter.com/4ASAtxByqM— CRG (@CRGenomica) 31 de gener de 2019
Nova fase de la recerca
Gerard Cantero-Recasens, de Fornells de la Selva, al Gironès, treballa al Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, en col·laboració amb científics de la Universitat Pompeu Fabra. La seva recerca, publicada a 'eLife' i 'Journal of Biological Chemistry', ha consistit en estudiar cèl·lules sanes i d'altres de pacients amb fibrosi quística, una malaltia de les vies respiratòries.
La investigació revela dues proteïnes que treballen en conjunt per controlar la secreció de mucines i una tercera, que actua com un sensor i capta els nivells de calci en les cèl·lules sanes per alliberar mucines, clau per mantenir la densitat i el gruix de moc necessaris en el còlon.
- També et pot interessar: L’Hospital Sant Joan de Déu desenvolupa un tractament amb un virus per al càncer infantil de retina
«L'objectiu seria trobar tractaments per regular la secreció en aquells casos en què, per excés o per defecte, el cos no ho fa correctament, perquè la capa que ens protegeix ha de ser d'un gruix concret», explica l'investigador català. Si la capa és massa gran, les cèl·lules respiratòries no la poden eliminar bé i, per tant, no s'expulsen els bacteris per evitar que es produeixi una infecció.
El proper pas és col·laborar amb l'Hospital del Mar per trobar elements químics que puguin controlar aquestes vies de secreció de mocs i aconseguir controlar les patologies que se'n deriven.