Una investigadora de la UPC augura «les dues setmanes més complicades» des del març

Clara Prats alerta sobre l'efecte de la soca britànica i insisteix en limitar contagis

Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge
Clara Prats ha afirmat que el pic d'ocupació a les UCI es podria produir «a finals de la primera setmana o la segona setmana de febrer» | Hospital de Bellvitge

La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats ha augurat que les properes dues setmanes seran les «més complicades des del març» des del punt de vista assistencial. Prats ha afirmat que el pic d'ocupació a les UCI es podria produir «a finals de la primera setmana o la segona setmana de febrer».

La investigadora ha reconegut un primer indicador positiu aquesta setmana, la davallada de casos, però ha recordat que és incipient i que encara falta que aquesta tendència arribi a les hospitalitzacions, més tard a les UCI i posteriorment a les morts. «Caldria consolidar la tendència i no tenir ensurts», ha dit a Catalunya Ràdio. Entre aquests, ha alertat dels efectes que pugui tenir la variant britànica.

«No sabem si pot emergir en quatre dies o en quatre setmanes», ha dit la investigadora. Ha manifestat que això serà clau per veure quin efecte pot tenir. Prats ha esperat que «es retardi al màxim possible» i ha afirmat que la millor manera d'evitar l'expansió d'aquesta soca és continuar limitant els contagis.

Per últim, ha reconegut que la situació actual s'explica en part per haver trigat a prendre mesures però ha valorat que després de Nadal no s'ha vist una situació completament descontrolada perquè la gent va tendir «a mínims».

La preocupant dada sobre la pressió hospitalària que ha anunciat Fernando Simón

La pressió hospitalària és molt preocupant a Catalunya i també a la resta de l'estat espanyol. Els indicadors epidemiològics són dispars segons la zona però la situació als hospitals és similar a tot arreu amb una gran quantitat de pacients ingressats. Així ho va confirmar aquest dijous Fernando Simón, exposant una dada preocupant: en aquests moments, una tercera part ingressats a les UCI són per patologies relacionades amb el coronavirus.

Segons el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, «la taxa d'ocupació hospitalària és del 21%», mentre que a les Unitats de Cures Intensives, aquest indicador s'enfila al 36%. «Això suposa que un de cada tres hospitalitzats a l'UCI hi són per coronavirus».

Si bé la situació als hospitals continua sent crítica, també hi ha algunes dades lleugerament optimistes. Simón ha assegurat que s'està produint una estabilització dels contagis i, d'aquesta manera, podríem considerar que Espanya es troba en una «fase d'inflexió». Això sí, també ha volgut deixar clar que això no es veurà reflectit en els ingressos hospitalaris i a les UCI fins, almenys, d'aquí a una setmana o deu dies.


Comentaris

envia el comentari